Eleştirmen Romy Golan, heykeltıraş Jeff Koons’un 'Bouquet of Tulips' isimli anıtsal heykelini değerlendiren bir eleştiri yazısı yazdı. Ancak eleştiriye yayınlanmadan ulaşan sanatçı yazının basımını engelledi. Ortada tatsız iddialar var.

Son günlerde sanat dünyasının gündeminde bir sanatçı ve eleştirmen krizi var: Jeff Koons vakası da diyebiliriz. Olaylar sanat tarihçisi- akademisyen Romy Golan’ın heykeltıraş ve ressam Jeff Koons’un ‘Bouquet of Tulips’ adlı heykeline dair bir eleştiri yazmasıyla başladı. Sonrasında olanlar oldu. Eleştirmen Golan’ın yazısı sanatçı Jeff Koons tarafından veto edildi.

Eleştiri yazısı New York merkezli kültür sanat yayını Brooklyn Rail’de yayınlanacaktı. Derginin yayın yönetmeni Charles Schultz da yazıya onay vermiş, yayın programına almıştı. Ancak nasıl oldu bilinmez -gerçekten bu konuda bir açıklama yapılmadı- sanatçı Koons yazıya ulaştı. Schultz’un yazı yayınlanmadan önce Koons’a ulaşıp yazının içeriğini kabul edilebilir bulup bulmadığını sorduğu iddiaları da var.

Jeff Koons, ‘Balon Köpek’ eseriyle tanınıyor. 

Golan yazıyı geri çekti

Koons yazının yayınlanmasına engel olmak için hareket geçti. Basın sekreteri Brooklyn Rail’e ulaştı, yazıdaki değerlendirmelerin “endişe verici” olduğunu belirtti. Hatta daha da ileri gitti, yazıyı “Jeff Koons’a hakaret” olarak yorumladı. Koons’un basın sekreteri Lauren Rothstein’a göre yazıda eleştirmen Golan, sanatçının eserle verdiği mesajı tamamen yanlış anlamıştı. Bu kriz sonunda Brookly Rail’in,Golan’a yazısını ertelemeyi teklif ettiği, eleştirmenin de yazıyı tamamen geri çektiği iddiaları var.

The New York Times’a göre dergi Romy Golan’ın yazısını önce yayınlanabilir buldu. Sanatçının itirazı üzerine yazıdan bölüm çıkarmak istedi ama Golan bunu kabul etmedi ve yazıyı yayından çekti. 

Bir başka iddia ise yayın özgürlüğünü doğrudan ilgilendiriyor. Brooklyn Rail ile Koons arasında sanatçıya ait her türlü materyalin onaylanarak yayınlanması şartını içeren bir anlaşma olduğu iddiası. Sanat çevrelerine Koons vakası olarak kodlanan konu sanatsal ifade özgürlüğü tartışmalarını bir kere daha gündeme getirdi.

Refik Anadol ile Jerry Saltz barıştı: Birbirimizi paspas gibi ezeriz ama küsmeyiz