Sanko Holding 120. yaşını sanatla kutluyor. Gaziantep'in tarihi Püersefa Hanı'nda Ayça Okay küratörlüğündeki sergide, Leyla Emadi, Fırat Engin, Murat Germen, Jennifer İpekel, Nergiz Yeşil ve Hakan Yılmaz’ın eserleri yer alıyor.

Gaziantep’te temelleri 20. yüzyılın başlarında atılan Sanko Holding, 120. yaşını kutluyor. Sanatçılar, SANKO’dan aldıkları ilhamla 120 yıllık hafızadan esinlenerek sanat üretimlerini gerçekleştirdiler. SANKO’nun faaliyet alanlarıyla bağlantılı çeşitli materyaller ve üretim süreçleri çağdaş sanatçılar tarafından yorumlanarak sanat üretimine oradan da Gaziantep’teki Pürsefa Hanı’ndaki Sahre adlı bir sergiye dönüştü.

Sergi temasını Gaziantep’ten alıyor

Aile, bağlılık, kolektif çalışma, sürdürülebilirlik gibi ortak değerlerini kutladığı, geleneği çağdaş sanatla buluşturan Ayça Okay küratörlüğündeki, Leyla Emadi, Fırat Engin, Murat Germen, Jennifer İpekel, Nergiz Yeşil ve Hakan Yılmaz’ın davet edildiği Sahre başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Serginin temasını da oluşturan “Sahre” sözcüğü, Gaziantep ve bölgesinde geçmişten günümüze uzanan bir geleneği anlatıyor. “6 gün çalış, bir gün dinlen” felsefesiyle Gaziantep halkının bir araya gelip vakit geçirdikleri, birlikte sofralarını, dertlerini paylaşarak çözüm aradığı, güzel gelişmeleri kutladığı ve müşterek geleceklerini planladıkları zamanlara işaret ediyor.  Bu gelenek, dayanışmanın ve toplumsal bağları güçlendirmenin de önemini anlatıyor.

Pürsefa Hanı’ndaki sergide Nergiz Yeşil’in de eseri yer alıyor.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Pürsefa Hanı’ndaki açılış konuşmasında “120. yılımızı kutlarken değerli aile büyüklerimize saygı ve minnet doluyum. Öte yandan kardeşlerimle birlikte babamıza verdiğimiz sözler doğrultusunda işimizi büyütürken, bu topraklardan kazandığını yine bu topraklara ve insanlarımıza sunma gayesiyle daima toplumsal fayda odaklı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Aile büyüklerimizin başlattığı üretim yolculuğunu, bugün 14.000 kişilik SANKO Ailemizle faaliyet gösterdiğimiz her alanda sektörlere öncülük ederek sürdürüyoruz. SANKO’nun değerlerini ve birikimini yeni hikayelerle güçlendirmek temennisiyle 120’nci yılımızı kutluyor, bu anlamı sergiye eserleriyle katkı sunan sanatçılarımıza ve emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

‘Sanayi ve sanat üretimi arasında yeni bir önerme oluşturuyor’

Baksı Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi Küratör Ayça Okay ise konuşmasında şunları söyledi: “Bugün SANKO Holding’in 120 yıllık görkemli kurumsal yolculuğunu onurlandırmak üzere “Sahre” başlıklı sergimizi izleyiciye sunmak üzere buradayız.  Projeye 7 ay gibi bir sürede hazırlandık. Bu değerleriyle samimi kadim şehre pek çok kez keşif ve araştırma gezileri düzenledik. Şunu söylemeliyim ki bu sergi köklü bir endüstri kuruluşu olan SANKO’nun altı değerli çağdaş sanatçıyla kurduğu güçlü iş birliğini tüm varlığıyla yansıtıyor. Ülkemizin daha iyi bir geleceğe sahip olması için 120 yıldır kaynak oluşturan ve bunu durmadan yorulmadan her gün sistematik biçimde yapan binlerce kişinin emeğinin tek çatı altında buluştuğu SANKO’nun yaratıcılığa açtığı alan; Sanayi ve sanat üretimi arasında yeni bir önerme oluşturuyor”

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor