Tokat’ın Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar sürüyor. Büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ile geçiş yollarının değişmesi nedeniyle unutulan antik kentin yeniden turizme açılması planlanıyor.

Türkiye bir antik kente daha kavuşmaya gün sayıyor. Adres bu kez Tokat. Şehrin Sulusaray ilçesinin altındaki Sebastapolis Antik Kenti’nin tamamen gün yüzüne çıkarılabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray’da bulunan ve tarihi kesin olarak bilinmese de Sebastapolis Antik Kenti’nin bazı kaynaklara göre MÖ I. yüzyılda kurulduğu biliniyor.

Roma İmparatoru Trajanus zamanında MS 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kent coğrafi konumu gereği bir dönemin gözde bölgelerindendi. Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis’in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ile geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla da unutulduğu biliniyor.

Sebastapolis Antik Kenti’nde çalışmalar sürüyor.

Sebastapolis Antik Kenti’nde Tokat Müze Müdürlüğünce 1986’da sondaj kazılarıyla başlayan çalışmalar sonraki yıllarda kurtarma kazısı şeklinde 1991’e kadar devam etmiş, 1991’de ara verilen çalışmalara 2013 yılında tekrar başlanmıştı. Bugüne kadar bir kısmı ortaya çıkarılan Sebastapolis Antik Kenti’nin büyük bölümü Sulusaray ilçesinin altında. Antik kent üstündeki evlerin kamulaştırma çalışmalarının sürdüğü 3 bin 500 nüfuslu Sulusaray ilçesinde vatandaşlar tarihle iç içe bir yaşam sürüyor. İlçenin büyük bölümünün sit alanı olması nedeniyle evlerde tadilat yapılamıyor. Antik kent üstündeki 40 evin kamulaştırma işlemleri ise tamamlandı.

Tokat valisi Abdullah Köklü antik kenti gün yüzüne çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi, “Arka kısımda görülen ibadet yerleri, karşı tarafta hamam var. Antik şehrin kısa sürede turizme açılması için çalışmalar devam ediyor” dedi.

2023 yılında Türkiye’de en önemli 10 arkeolojik keşif