Çağın en büyük orkestra şeflerinden biri olarak kabul ediliyordu. Yönettiği sayısız konserle klasik müzik dünyasında büyük ağırlığa sahip Sir John Eliot Gardiner geçen yıl neden olduğu skandalla uzun süre konuşuldu. Geçen yıl Fransa’daki bir konser esnasında orkestra üyesine tokat attığı ortaya çıkan 81 yaşındaki müzisyen Temmuz 2024’te Monteverdi Korosu ve Orkestraları’nın liderliği ve sanat yönetmenliği görevinden istifa etmişti.

Bir yıl gecikmeyle gelen istifanın yanı sıra aradan geçen süre zarfında Sir John Eliot Gardiner müzik dünyasında eleştirilerle de yüzleşti. Orkestranın solistine kuliste tokat attığı ortaya çıkan Gardiner bu olaydan “büyük dersler çıkardığını” söylemişti. Uzun yıllar emek verdiği orkestrasından ayrıldığını açıklayan Gardiner bir süre dinlenip düşünmeye vakit ayıracağını duyurmuştu. Bu yaklaşık üç ay sürdü.

Gardiner: Emekli olmaya hazır olmadığımı söylemiştim

Montiverdi korosundaki bas William Thomas’tan kamuoyu karşısında özür dileyen Sir John Eliot Gardiner yaklaşık üç aylık bir ayrılığın ardından müziğe tekrar döndü. 81 yaşındaki şef Constellation Korosu ve Constellation Orkestrası’nı yöneteceğini duyurdu. Şef Gardiner geçen yılki tokatlama olayına da değinerek “Her şeyden öte, geçen yıldan öğrendiğim ve öğrenmem gereken önemli dersleri unutmadan, bir kez daha böylesine olağanüstü müzisyenlerle çalışacağım için çok heyecanlı ve minnettarım” dedi.

İki kez Grammy ödülü kazanan Sir John Eliot Gardiner “Bu yaz başında Monteverdi Korosu ve Orkestraları ile yollarımı ayırırken emekli olmaya hiçbir şekilde hazır olmadığımı açıkça belirtmiştim. Zengin çeşitlilikte yeni projelere odaklanacağımı söyledim”  dedi. Turne programını da duyuran şef aralık ayında Almanya, Fransa, Avusturya ve Lüksemburg’da beş mekanda bir dizi konser verecek. 2025 ve 2026 yılları boyunca da turneye çıkmayı planlıyor. Hatırlanacağı üzere arkadaşı Kral Charles geçen mayıs ayındaki taç giyme töreninde 20 dakikalık müzikal bölümü yönetmesi için Gardiner’i seçmişti.

Geç gelen karar: Bir yıl önce tokat atmıştı, şimdi istifa etti