Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde restorasyon çalışmaları iç ve dış mekanda eş zamanlı olarak devam ediyor. Restorasyonun 2025'te tamamlanarak tarihi yapının yeniden açılması planlanıyor.

Selimiye Camisi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kasım 2021’de başlattığı çalışmalar bilim kurulunun nezaretinde sürüyor. Restorasyon çalışmaları etaplar halinde yapılıyor, bu esnada cami ibadet ve ziyarete açık tutuluyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan abidenin geleceğe güvenle taşınması için çalışan restorasyon ekipleri yapının her noktasında aslına uygun çalışma yürütüyor.

Çalışma kapsamında camideki kurşun yenileme ve taş onarım işlemleri tamamlandı. Caminin kentin her noktasından görülebilen dört minaresinden üçünde çalışmalar bitirildi, son minaredeki ise bitmek üzere. Selimiye’nin yerden yüksekliği 43 metre olan 31 metre çapındaki kubbesinin restorasyonu da tamamlandı. 29 parçadan oluşan alem onarımdan geçirildi, altın varakla kaplandı. Revak kubbelerinin ise taş alemleri takılarak bu alandaki çalışmalar bitirildi.

Dört minareli caminin üç minaresinin restorasyonu tamamlandı.

Selimiye Camisi’nde çalışmalar gelecek yıl tamamlanacak

Selimiye Camisi’nin restorasyonunda önceki çalışmalardan kalan ve yapıya zarar veren çimento yerine Horasan harcı kullanılırken dış cephe onarımında önemli yol kat edildi. Caminin pencereleri de aslına uygun şekilde yenilendi. Caminin iç mekanında raspa işlemleri tamamlandı, kalem işleri ile ahşap kapı ve kepenklerin yenilenmesi ise devam ediyor. Restorasyon çalışmalarının gelecek yıl tamamlanması planlanıyor.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk camideki restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Yapının her alanının incelendiğini ve gerekli müdahalelerin aslına uygun şekilde yapıldığını belirten Soytürk caminin sağlıklı şekilde geleceğe taşındığını söyledi: “Selimiye Camisi medeniyetimiz için bir başyapıt. Bilimsel ve akademik çalışmalar eşliğinde hassas bir süreç işliyor. Caminin restorasyonuna şahitlik etmek çok güzel bir şey. Çalışmalar yoğun şekilde sürüyor. Atölyelerde titiz bir çalışma var. Cam, taş ve ahşap atölyelerinde dikkate değer işler yapılıyor. Tarihi yapının restorasyonunun tamamlanmasını merakla bekliyoruz. Restorasyon çalışmaları çok hassas bir süreç. Planlanan sürede çalışmaların bitirilmesini bekliyoruz.”

Soytürk Selimiye Camisi’nin kent turizminin önemli değeri olduğuna dikkati çekti. Tarihi yapıdaki restorasyon çalışmalarının bile ziyaretçi çektiğini vurgulan Soytürk çalışmaların tamamlanmasıyla caminin daha çok ziyaretçi ağırlayacağını anlattı.

İstanbul Bulgur Palas’tan dünyaya Magnum’la bakıyor