Şair Sezai Karakoç'un 'Mona Roza' şiirinin yayımlandığı Mülkiye dergisi şairin eğitim gördüğü Mülkiye Mektebi'nde (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) 72 yıldır muhafaza ediliyor. İsteyen öğrencilere bir nüshası veriliyor.

Türk edebiyatının en güzel şiirlerinden biri ‘Mona Roza’. 2024’ün ilk günlerinde bu şiir uğruna yazıldığı Muazzez Akkaya’nın yıllar süren sessizliğini bozması üzerine yeniden gündem olmuştu. Şair Sezai Karakoç’un 72 yıl önce ümitsiz bir aşkla bağlandığı Akkaya için yazdığı şiir, eğitim gördüğü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ya da nam-ı diğer Mülkiye’nin dergisinde yayınlamıştı. Sezai Karakoç’un henüz 19 yaşındayken yazdığı ve dergide yayınlanan şiir, tam 72 yıldır fakültede muhafaza ediliyor.

Mona Roza ilk defa Mülkiye dergisinde yayınlandı

Derginin bu nüshası gelecek nesillere aktarılması ve yok olmaması için üniversite bünyesindeki matbaada çoğaltılarak öğrencilere ve talep edenlere veriliyor. Mülkiye’den mezun olan Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik yaptığı açıklamada Sezai Karakoç, Cemal Süreya, Ece Ayhan gibi birçok şair ve edebiyatçının mezunları olduğunu hatırlatarak ‘Mona Roza’ şiirinin fakülteleri için önemini anlattı.

Mülkiye dergisinin 1909’dan itibaren mezunlar tarafından çıkarılmaya başlayan Mülkiye Mecmuası’nın devamı olduğunu aktaran Dekan Orhan Çelik ‘Mona Roza’ şiirinin de dergide 1952’de yayımlandığını aktardı. Dekan Çelik “Aslında bir şiir serisi, üç sayıda peş peşe yayınlanmış. Bu şiir ilk defa Mülkiye dergisinde yayımlandı ve orijinali fakültemizde duruyor. Bunu taşıyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Burada sadece yönetmeyi, idare etmeyi, diplomasiyi öğretmiyoruz. Biz öğrencilerimizin sanatı takip etmeleri, sanattan zevk almaları konusundan da tarihsel geleneğe sahibiz. Bu geleneği Mülkiye Mecmuası’nda görüyoruz” dedi.

Ve Mona Roza konuştu: İkisinden birini tercih etmeyi hiç düşünmedim