William Shakespeare'in kaleme aldığı son oyun olan 'İki Soylu Akraba'nın ilk baskısı açık artırmaya çıkıyor. 185 bin dolara alıcı bulması beklenen oyun yüzlerce yıl boyunca Shakespeare'in zaman zaman birlikte eser yazdığı John Fletcher adına kayıtlıydı.

William Shakespeare’in diğer tiyatro eserlerine nazaran bir nebze unutulan yapıtı açık artırmaya çıkıyor. Yazarın son eseri olma özelliği taşıyan ‘İki Soylu Akraba-The Twho Noble Kinsmen’nin yaklaşık 185 bin dolardan alıcı bulması bekleniyor. 400 yıl önce bile fikri mülkiyet hukuku yayıncıları karşı karşıya getiriyordu. O zamanlar yazarıneserlerini derleyenler, tüm oyunların haklarını alamamış, rakip yayınlar ortaya çıkarken çalışmalarını yarım bırakmıştı. ‘İki Soylu Akraba’ da bunlardan biriydi.

Tüm bu karışıklıkların içerisinde ‘İki Soylu Akraba’nın 1634 tarihli ilk baskısı satılacak. Eğer her şey satışı gerçekleştirenlerin planladığı gibi gider ve kitap 185 bin dolara alıcı bulursa, yeni müzayede sezonu için de olumlu bir işaret olarak kabul edilecek. Peter Harrington Nadir Kitaplar şirketi, kendi koleksiyonunda bulunan yalnızca beş ilk baskıdan biri olma özelliği taşıyor. Eserin neden William Shakespeare kataloğunda yer almadığı ve tüm eserleriyle birlikte basılmadığı bilinmiyor. Bilinen tek şey; ‘İki Soylu Akraba’nın yazarın son eseri olduğu gerçeği. Ancak işin içinde önemli bir ayrıntı daha var.

William Shakespeare yerine Fletcher adına kaydedilmiş

Peter Harrington’da kıdemli uzman olan Adam Douglas, “Bu konuda belli bir miktar tahmin var. Bir teoriye göre, artık ticari olarak kullanmadıkları oyunları kitap haline getirmeye çalışmışlar. Eğer bir şey yeterince yeniyse, muhtemelen onu First Folio’ya koymak istemezsiniz çünkü bu onu bir anlamda öldürür. Yeniliğini kaybederdi.” dedi. Ünlü yazarın kanonunda daha sonraki bazı oyunların, özellikle de İki Soylu Akraba’yı birlikte yazan John Fletcher ile işbirliği içinde olduğu bilinmektedir. O dönemde bir Shakespeare oyunu olarak kabul edilmemiş olması mümkündür. Hatta 17. yüzyılın sonunda oyun Fletcher’ın eserlerinden oluşan bir derlemede de yer almıştır.

33 yıldır şehrin caz hali: Akbank Caz Festivali