"Söylenmemiş sahipsiz bir şarkıyım" demişti Sivas Katliamı'nda 44. yaşında yaşamını yitiren şair Behçet Aysan. Kıyımın 30. yıldönümünde sanatçılar onun için bir araya geldi. Aysan'ın şiirlerinden şarkılar besteleyip söylediler. 'Yanık Ağıt' adlı albümü kızı Eren Aysan anlattı.

Sivas Katliamanın 21. yıldönümünde katliamda yaşamını yitiren şairlerden Metin Altıok için bir albüm çıkarılmıştı. Kıyımın 30. yıldönümünde ise yine Sivas’ta kaybettiğimiz bir başka şair Behçet Aysan için bir albüm yayınlandı. ‘Yanık Ağıt’ adlı albümde Aysan’ın şiirlerinden bestelenen 16 şarkı yer alıyor. Şarkı ve bestelerde imzası bulunan isimler ise  Zuhal Olcay, Güvenç Dağüstün-Ece Dağıstan, Tuna Kiremitçi-Burcu Tatlıses, Doğan Duru, Vedat Sakman, Umut Özensoy, Dilek Türkan, Deniz Çakır, Selva Erdener, Selçuk Sami Cingi, Mirady, Zeynep Karababa-Erdal Erzincan, Mazlum Çimen ve Bajar.

Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan Cumhuriyet‘e albümün çıkış öyküsünü anlattı: ” Sıcak bir yaz akşamı beyaz örtülü bir masada buluştuk. Bülent Forta, dostlarım Çiğdem Erken ve Zeynep Altıok’la birlikte… Aklımızda Behçet Aysan şiirlerinden oluşan bir şarkı albümü vardı. İçim suda balık gibi kıpır kıpırdı. Acaba diyordum? Olur mu? Çıkar mı böyle bir albüm? Uzun bir yol vardı önümüzde. Her şiirin bestelenmesi, yorumcusunun seslendirmesi, düzenlenmesi ve alımlayıcısıyla buluşması aslında mucizenin kendisiydi.

Önemli olan hayalin gerçeğe dönüştüğü aralıktı. Zaman hileli bir zar gibi. Bizim oturduğumuz güzel gecenin ardından altı yaz geçti. Ada Müzik’in sahibi Bülent Forta bu süre içinde elinden geleni yaptı. Albümün müzik direktörü Çiğdem Erken kalbini koydu. Yıllardır babamın toplu şiirleri ‘Düello’ cebinde dolaştı durdu. Her gün albüme dair yeni bir haberle bazen sevinçle bazen hüzünle geçti. En sonunda Çiğdem’in ‘Tamam’ dediği yerde bizler ‘Yanık Ağıt’la buluştuk. ‘Yanık Ağıt’ Sivas katliamının 30. yılında bir bellek tazeleme işlevi görüyor. Ayrıca her bir şarkı şiiri onurlandırmak adına kanatlandı.”

Eren Aysan “Yanık Ağıt’ Sivas katliamının 30. yılında bir bellek tazeleme işlevi görüyor” diyor

Aycan şiirlerin seçimi ve bestelenmesiyle ilgili sürecin zorlu olduğunu ama albüme destek olan sanatçıların da canı gönülden çalıştıklarını söylüyor: “Albümde iki şarkısı yer alan Fazıl Say, daha önce de babası yazar-müzikolog Ahmet Say’ın yakın arkadaşları Metin Altıok ve babamın şiirlerinden yaptığı şarkılarla Sivas katliamının belleklerden silinmesine engel olmaya çalıştı. Ayrıca iki şairin şiirleriyle sanatsal yolculuğa çıktı. ‘Yanık Ağıt’ta, Say bestesiyle Güvenç Dağüstün ve Ece Dağıstan’ın ‘Rüzgar Rüzgarla Konuşur’ da yer alıyor. Ayrıca Say’ın Altıok ve Aysan’la birlikte Aziz Nesin’in bir şiirini de ekleyerek bestelediği oda operası Ses’ten ‘Bir Bahar Dalıyla’ da dinleyiciye sunuluyor.

Daha sonra geçmişten gelen yakınlığımız olan müzisyenlerle konuştuk. Mesela Vedat Sakman’la babam hayattayken Ankara’da komşuyduk. Dolayısıyla albümde Vedat Abi olmalıydı. Yine Ezginin Günlüğü denilince ilk akla gelen isim Nadir Göktürk’tür. Ezginin Günlüğü’nün eski albümlerinde daha önce Behçet Aysan şiirlerinden bestelenen dört şarkı vardı. Bunlardan ikisi Tuna Kiremitçi-Burcu Tatlıses ve Deniz Çakır yorumuyla ‘Yanık Ağıt’ta yeniden buluşuyor.”

Madımak’ta öldürülenler karanfillerle anıldı