Dünyanın yaşayan en önemli fotoğrafçılarından Steve McCurry'nin ikonik fotoğrafları İstanbul'da. 31 Temmuz'a kadar İstanbul Sinema Müzesi'nde görülebilecek olan sergide sanatçı'nın 2011 yılında çektiği İstanbul fotoğrafları da yer alıyor.

Günümüzün en önemli fotoğrafçılarından biri olarak kabul edilen Steve McCurry’nin en kapsamlı sergisi İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki İstanbul Sinema Müzesi’nde açıldı. Sergide fotoğrafçının objektifine yansıyan 51 kare sergileniyor. Bugüne kadar 13 kitaba imza atan Steve McCurry’nin fotoğraflarından oluşan sergi, 31 Temmuz’a kadar ziyarete açık kalacak.

Steve McCurry, National Geographic Dergisi’nin 1985 Haziran sayısında ‘Afgan Kızı: Şarbat Gula’ başlığıyla yayımladığı fotoğrafla dünya çapında bir üne kavuşmuştu. Fotoğraf 1984 yılında Pakistan’ın Peşaver kentinde Afgan mülteciler için oluşturulan bir mülteci kampında çekilmişti. Fotoğrafçı Steve McCurry’nin bu çalışması çağdaş Mona Lisa olarak da anılıyor. Şu an 50 yaşında olan Şarbat Gula, 2016’da Pakistan’da kimlikte sahtecilik suçlamasıyla gözaltına alınmış ve 14 yıl hapis istemiyle yargılanmış sonrasında da serbest kalmıştı.

Ünlü fotoğrafçı dünyanın dört bir yanında ikonik karelere imza attı.

Steve McCury’nin son 30 yılda dünyanın farklı birçok bölgesinde çektiği en çok bilinen fotoğraflarını bir araya getiren sergide sanatçının 2011 yılında İstanbul seyahatinde fotoğrafladığı çalışmaların yanı sıra daha önce hiç yayınlanmamış ve içlerinde Ara Güler’in de bulunduğu altı kare sunuluyor.

Steve McCurry’nin objektifinden Ara Güler.

Fotoğraf hakkında düşünen ve yazan 72 yaşındaki Steve McCurry, “Fotoğraflarımın çoğunun temeli insan. İnsanın çevresine kurduğu tüm duvarların yıkıldığı, gerçek benliğin belirdiği anın, insanın yüzüne kazınmış yaşanmışlığın peşindeyim. O insanın yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu aktarmaya çalışıyorum. Bizim sorumluluğumuz yaşadığımız yer ve durumla ilgili hikayeleri dürüstçe, bütünüyle ve zamanında dünyaya aktarmaktır” diyor.

2023’ün müzeler gündemi Picasso: New York, Paris ve Madrid’deki müzelerde onun sergileri olacak