Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Gaye Filiz Alacacı, DT Genel Müdürü Tamer Karadağlı’yı eleştirdiği için telefonu alınarak üç saat bir odada alıkonulduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Geçen sene Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne atanan Tamer Karadağlı’nın geçen hafta kurum sanatçılarına yönelik “Çalışmayacaksanız istifa edin, Lale Devri bitti” sözlerinin yankıları büyüyor.

Karadağlı’nın bu sözleri aralarında Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği’nin de (DETİS) olduğu birçok sanatçı ve dernekten tepki gördü. Tepki gösteren isimlerden biri Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Gaye Filiz Alacacı idi. Alacacı, Karadağlı’nın açıklamasını sosyal medyadan eleştiren bir arkadaşına “Açık hava tiyatroları, belediye salonları bedava. Oyna, 40 kişi gelsin, sonra istatistiklere dört bin kişi yaz…” mesajıyla destek vermişti.

Ancak ne olduysa bu açıklamadan sonra oldu. T24’ten Nursena Kurtoğlu’nun haberine göre Alacacı sosyal medyada Karadağlı’yı eleştirdiği için telefonu alınıp üç saat boyunca bir odada alıkonduğu iddiasıyla savcılığa başvurdu.

‘Odada üç saat tutuldum, telefonum elimden alındı’

İddiaya göre bu paylaşımın ardından Alacacı dilekçede Özel Kalem Müdürü olduğu belirtilen Ali Ceyhan tarafından kuruma görüşmeye çağrıldı. Alacacı’nın telefonu alındı, üç saat boyunca odada alıkondu. Karadağlı’nın danışmanı olduğu söylenen Görkem Ali Kaya burada Alacacı’yı yaptığı paylaşımın suç teşkil ettiğini ve başının resmi makamlarla derde gireceğini söyledi. İddiaya göre Kaya, Alacacı’dan Karadağlı’ dan özür dilemesini de istedi.

Alacacı, Görkem Ali Kaya ve Özel Kalem Müdürü Ali Ceyhan’dan şikayetçi oldu. Karadağlı’nın danışmanı Kaya tarafından üç saat boyunca sorgulandığını, paylaşımını kaldırması ve özür dilemesi konusunda tehdit ve şantaja maruz bırakıldığını iddia etti. Alacacı olayları şöyle anlattı: “Kendisini müfettiş olarak tanıtan Kaya, Karadağlı’nın danışmanlığını yapıyordu. Yaptığım paylaşımın Devlet Tiyatroları’nın itibarını zedelediğini iddia edip ‘Bu savcılığa gidebilir’ diyerek beni tehdit etti. Ben de yanlış bir şey yapmadığımı, onlardan korkmadığımı söyledim” dedi. Alacalı’nın beyanına göre Kaya “Ben sizi kazanmaya çalışıyorum” gibi sözler de etti. Paylaşımının arkasında olduğunu söyleyen Alacacı özür dilemedi.

Yaşananların ardından Alacacı avukatı aracılığıyla Karadağlı, Kaya ve Ceyhan hakkında Ankara Başsavcılığı’na suç duyurusu yaptı. Dilekçede şüpheliler hakkında “hürriyeti tehdit, görevi kötüye kullanma ve haberleşmenin engellenmesi” suçlarından soruşturma başlatılarak dava açılması istendi.

Karadağlı “Çalışmayan oyuncunun teşviklerini ödemiyorum, Lale Devri bitti” demişti

Karadağlı “Kimsenin oturup yıllarca sadece maaş alıp ama ‘ben oyuncuyum’, ‘ben tiyatrocuyum’ demesi doğru gelmiyor. Çalışmayacaksanız ‘istifa edin’ diyorum. Hakkaniyetli olmaya çok özen gösteriyorum. Birçok arkadaşımıza ‘gidin dizi-filmlerde oynayın, para kazanın, görünür olun, isminiz marka değeri taşısın’ diyorum. Bunu destekliyorum. Herkese de izin veriyorum. Ama sözleşmelerindeki ‘asli görevi aksatmamak’ kaydıyla. Bazı oyuncularımız 15 sene boyunca oynamamış. Dışarıda dizi çekiyor, kendi özel tiyatrosu var, maaş alıyor, ama çalışmıyor. Bunlar istifa etti. Lale devri bitti. Sayıları çok değildi. Çalışmak isteyen çok oyuncu var. Çalışmayan oyuncunun teşviklerini ödemiyorum” demişti.

Karadağlı’nın açıklamaları ve iddialar mecliste

Bu açıklamanın ardından CHP Miletvekili Orhan Sarıbal konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sarıbal Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Sarıbal, Karadağlı’nın tepki çeken açıklamaları ve sanatçı Alacacı’nın iddiaları üzerine Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:

1- DT bünyesinde bugün itibarıyla hangi illerde toplam kaç sanatçı bulunmaktadır? Bu sanatçıların son 20 yılda, yıllara göre kuruma giriş oranları nedir?

2- DT bünyesinde Türkiye genelinde geçtiğimiz sezon kaç oyun oynanmıştır?

3- Genel Müdür Tamer Karadağlı bugüne kadar DT bünyesinde herhangi bir oyunda herhangi bir rol almış mıdır? Almış ise bunlar hangi sezonda, hangi oyunlar olmuştur? Karadağlı’nın DT’de rol aldığı toplam oyun sayısı ne olmuştur?

4- Genel Müdür Karadağlı’nın yukarıda anılan sözleri kurumda yapılmış bir resmi inceleme/tespit sonucu mudur? Öyle ise bu tespitler nelerdir?

5- Genel Müdür’ün yaptırdığı bir inceleme/tespit yok ise, beyanatlarının kaynağı nedir?

6- Bakanlığınızın DT kadrosunda bulunan sanatçılar ile ilgili bir inceleme/tespit ve sair tasarruf talimatı olmuş mudur? Var ise nedir?

7- Olmamış ise Genel Müdür’ün sanatçıları ilzam etmesinin maksadı nedir?

8- DT bünyesinde görevlendirilmelere direnen sanatçılar var mıdır?

9- “Yıllardır çalışmadığı” iddia edile sanatçılar söz konusu ise, bu sanatçıların görevlendirilmemiş olmasının nedenleri nedir?

10- Kuruma projeler sunmuş olmasına rağmen görevlendirilmemiş sanatçı sayısı nedir? Ve bu sanatçıların teşvikleri kesilmiş midir?

11- Kesilmiş ise teşvik kesintisi hangi hukuki dayanağa göre yapılmaktadır?

12- 5441 sayılı Devlet Tiyatroları Kuruluş hakkındaki kanun uyarında teşvikler Sanat Yönetim Kurulu tarafından verilmekteyken Genel Müdür Karadağlı teşvikleri Kurul yerine tek başına mı tasarlamaktadır?

13- 75. Yıllık bir Cumhuriyet kurumu olarak DT’nin kurulları, prensip ve teamülleri, yeni Genel Müdür’ün şahsi tutumları gölgesinde mi kalmıştır?

14- Genel Müdür’ün beyanatlarına DT lehine tepkiler veren sanatçılara dönük kurum içi  gayrı resmi ve yasadışı uygulamaları Bakanlığınızın bilgisi dahlinde midir?

15- Buna göre 18 Eylül 2024 tarihinde DT Özel Kalem makamı tarafından aranarak kendisine, anılan husus bağlamında bir müfettiş tarafından beklendiği söylenen sanatçı Gaye Filiz Alacacı’nın durumu tarafınıza iletilmiş midir?

16- Alacacı’nın Genel Müdür’ün gayri resmi şikayeti ve usulsüz şekilde sorgulanmış olması Bakanlığınızın talimatı ile mi yoksa Genel Müdür’ün kişisel tutumu neticesinde mi gerçekleştirilmiştir?

17- Alacacı’yı Genel Müdür şikayeti ile sorguya çağıran Özel Kalem Ali Ceyhan isimli şahıs hangi yetki ya da talimat doğrultusunda Alacacı’nın telefonuna el koymuştur?

18- Alacacı’nın telefonuna el konmasını takiben adının Görkem Ali Kaya olduğu ifade edilen bir müfettiş tarafından üç saat boyunca alıkonması kurumun hangi usullerine tabiidir?

19- Bakanlığınız bünyesinde Görkem Ali Kaya adlı bir müfettiş bulunmakta mıdır, varsa halihazırda hangi teftiş görevindedir, görevin resmi detayları nelerdir ve ne zamandır müfettişlik görevi yürütmektedir, müfettişlik görevinden önce kurumda hangi görevleri üstlenmiştir?

20- Bakanlığınızın DT Genel Müdürlüğü’ne tevdi ettiği herhangi bir teftiş görevi var mıdır?

21- DT Disiplin Kurulu dışında Genel Müdürlük uhdesinde paralel bir disiplin oluşumu mu söz konusudur?

22- Daha önce bölgelerden Genel Müdürlüğe çağrılmak suretiyle üst yöneticiler eliyle benzer mobbing uygulamaları yaşandığı doğru mudur? Kurum içi baskı yerleşik uygulamaları mı söz konusudur? Bu uygulamaların yeni Genel Müdür ile ilgisi nedir?

23- Anılan hadiseler hakkında Bakanlığınızın tutumu ne olacaktır?

DT’de Tamer Karadağ depremi: Başrejisör Gürbüzer istifa etti