Anadolu’nun her bir karış toprağında sürprizler ortaya çıkabilir. Ve nereden ne çıkacağını bilemeyebilirsiniz.
Elazığ’ın Salkaya köyünde yaşayan Mehmet Emin Sualp geçen yaz tarlasına vişne fidanı dikmek için çukur kazarken başına geleceklerden habersizdi. Sualp toprağın altında renkli ve desenli bir yapının olduğunu fark etti. Soluğu Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü’nde aldı ve bulduklarını anlattı. Bunun üzerine bölgede başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.
Kazılarda ortaya çıkarılan erken Bizans ya da Roma dönemine ait olduğu sanılan ve yaklaşık 84 metrekare olduğu belirlenen taban mozaiğinde devam eden çalışmalarda Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı ve sülün gibi hayvanların resmedildiği ortaya çıktı. Mozaik çevresinde yapılan yeni kazılarda da kilise ve şarap imalathanesi olarak kullanıldığı tahmin edilen çeşitli duvar kalıntılarıyla yapılar gün yüzüne çıkarıldı.
Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Ziya Kılınç ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ ile bir araya gelen Vali Numan Hatipoğlu buluntuların ne kadar değerli olduğunu şu sözlerle anlattı: “Burada yaptığımız kazılar neticesinde bölgede hemen hemen en büyük mozaik parçalarından biri ortaya çıkıyor. Yaklaşık 84 metrekare genişliğinde bölgedeki hayvan varlıklarının resmedildiği bir mozaik tek parça halinde ve muazzam bir eser. Taban mozaiklerine Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı gibi havyanlar resmedilmiş.”
Tarihi mozağin bulunmasına vesile olan Mehmet Emin Sualp da durumdan memnun. Çalışmalar boyunca kazı ekibine de destek olmuş. Sualp “2020 yılında bu tarlayı satın aldım. Geçen yıl tarlama ağaç dikerken bu mozaiğe rastladım. Tabanı daha sonra yarım metrekare kadar genişlettim ve taban mozaiği olduğunu fark ettim. Durumu Müze Müdürlüğümüze bildirdim. Süreç bu şekilde gelişti. Kazılar devam ediyor” diyor.