Tate Modern'de sergilenen 1927 tarihli bir çalışma ırkçı ve saldırgan olduğu gerekçesiyle kaldırılmıştı. Uzun tartışmalar sonunda bu kararı alan müze yönetimi sanatçı Keith Piper'ı esere yanıt veren bir eser yaratması için görevlendirdi.

1927 tarihli bir resim. Eserde siyah bir çocuğun çıplak annesinden köle olmak üzere kaçırıldığını gösteren vinyetler var. Rex Whistler’ın ‘The Expedition in Pursuit of Nadir Meats’ adlı bu resmi kariyerinin en önemli çalışması kabul ediliyor. Sanatçının 21 yaşında yaptığı bu çalışma Tate Müzesi’nde sergileniyordu. Ta ki 2020’de resmin ırkçı olduğunu iddia eden Black Lives Matter protestosuna kadar.

Tate Britain galerisindeki bir restoranın yemek odasının duvarını kaplayan duvar resmi bir etik komitesi tarafından ırkçı ve saldırgan olduğu gerekçesiyle kaldırılmıştı. Ve bu kararı almak müze yönetimi için hiç kolay değildi.

Tate Britain Mart 2020’de Covid nedeniyle ziyaretçilere kapandı. Mayıs ayında George Floyd’un öldürülmesinden sonra Black Lives Matter hareketi güçlenince eserle ilgili tartışma da büyüdü. Tate 2020’de resim ve sunumu hakkında istişareye karar verdi. Beş eş başkan tarafından yönetilen bu istişare stresli oldu. Londra Sanat Üniversitesi’nden David Dibosa danışılanlarla görüşmelerin “kolay olmadığını” itiraf etti. Tate’in başkanı Mark Miller “zor konuşmalardı” diye nitelendirdi. Ve Oxford Üniversitesi’nden Amia Srinivasan “derin anlaşmazlıktan” bahsetti. Tate Britain direktörü Alex Farquharson ise 2020’ye kadar kaldırılan Rex Whistler resminin akıbetini “karşılaştığım en zorlu sorunlardan biri” diye tanımladı.

Piper, Tate İngiltere’de yeni bir eser yapması için görevlendirildi.

Sonuç olarak resim kaldırıldı ancak şu an bu durum da değişiyor. En azından bir yüzleşme var. Müze İngiliz sanatçı Keith Piper’ı bu resme yanıt veren sanat eserini yaratması için görevlendirdi. Artık  her iki eser birlikte sergilenecek. Piper, Guardian’a “Net bir tarihi anlayışı için bunları görmemiz ve göstermemiz gerekiyor. Geçmişi anlamak için tarihi tasvirlere bakmak önemli” dedi:

“Gençler arasında bu görüntülerin yeni travmalar yaratabileceği konusunda tartışmalar olduğunu biliyorum. Ama böyle şeylere ya bakarız ya da unuturuz. Bugünlerde unutmakta çok iyiyiz ve gözden uzak olan şeyler aklımızdan çıkıyor. Net bir tarih anlayışını korumak için bunları görmemiz gerekiyor.”

Tate Modern’de ölümlü kaza! Bir kişi binadan düşüp hayatını kaybetti