ABD'nin Maine eyaletinde bir tavan arasında bulunan tablo açık artırmada 1.4 milyon dolara satıldı. Tablonun Rembrandt'a ait olduğu iddia edilse de sanat tarihçileri bu konuda hemfikir değil.

ABD’nin kuzeydoğusundaki Maine eyaletindeki bir evin tavan arasında bir süre önce bir tablo bulunmuştu. ‘Bir Genç Kızın Portresi’ adı verilen tablonun Rembrandt’a ait olduğu iddia ediliyordu. Tabloyu keşfeden müzayedeci önceki gün gerçekleşen satışta bu eseri 1.4 milyon dolara sattı. Tablonun yeni alıcısı bu durumdan son derece memnun olsa da sanat tarihçileri eserin Rembrandt’a ait olup olmadığı konusunda ihtiyatlı.

Maine’deki Thomaston Place Müzayede Galerileri’nin sahibi, değerleme uzmanı ve müzayedeci Kaja Veilleux, ‘Genç Bir Kızın Portresi’ adlı tabloyu rutin bir ev ziyareti sırasında bulduğunu söyledi. Tablo, varlıklı bir ailenin eşyalarını incelerken rastladığı bir yığın tablo arasındaydı. Veilleux, tablonun ait olduğu ressam hakkında konuşurken ihtiyatlı yaklaşan sanat tarihçilerine karşı şu savı öne sürdü: “Portre imzalanmamış, ki bu pek de alışılmadık bir durum değil: Rembrandt tüm resimlerini imzalamamıştı”

‘Her gün yeni bir Rembrandt tablosu bulmuyoruz’

Galerinin sahibi Kaja Veilleux bu savında haklı. Hollanda ressam Rembrandt’ın kimi eserlerinde imzası bulunmuyor. Rembrandt’ın bilinen tablolarının sayısı nispeten azdır. Lahey’de 17. yüzyıl sanatçılarının resimlerini sergileyen Hollanda’daki Mauritshuis Müzesi’ne göre, Rembrandt daha fazla gravür ve çizim yapmış olsa da, sadece 300 kadar tuval resmi yapmıştı.

17. yüzyıldan kalma bozulmamış bir başyapıtın ABD’nin nispeten küçük bir eyaleti olanMaine’deki bir tavan arasından çıkması pek de görülen bir durum değil. Tabloların sahibini bulma konusunda uzmanlaşan bilirkişiler eldeki bulguların yeterli olmadığını görüşünde. Konu hakkında bir açıklama yapan uzman “her gün Rembrandt’ın yeni tablolarını keşfetmiyoruz” diyerek konunun aslında bir nevi cevapsızlık içerdiği görüşünde.

Ludovico Einaudi: Böylesine zorlu bir dönemle yeniden yüzleşeceğimizi asla tahmin etmezdim