Konya’nın Beyşehir ilçesine yaşayan Niyazi Özsüslü ve Ali Yağan, mülkiyeti kendilerine ait olan evlerinin, 2. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesi nedeniyle mülklerine bakım ve onarım yapamıyordu. Mağduriyetlerinin giderilmesi için avukatları aracılığıyla aralıkta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvurdu. Dosyaları inceleyen KDK, bu evlerin korunması adına, devletin ayni, nakdi ve teknik yardımda bulunulması yönünde tavsiye kararı aldı. Tavsiyenin muhatabı Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Ki bu karar emsal olabilecek kadar önemli. Çünkü Türkiye’nin pek çok yerinde bu tür korunması gereken kültürel varlıklar var. Lakin bu varlıkların mülk sahiplerinin bu binaları yaşatacak ekonomik gücü yok. Olanlarsa bürokratik işlemler içerisinde boğuluyor. Sonuç bu tür yapılar kaderine terk ediliyor.
Kültür varlıkları için emsal karar
Niyazi Özsüslü ve Ali Yağan’ın avukatı Hasan Can Orf, “Bu taşınmazlar, gerek Anadolu mimarisinin gerek kentsel yaşayışın gerekse de bu bölgede bulunan halkın yaşantısını yansıtması açısından örnek teşkil ediyor. Bu tarihi evlerin, sert hava koşullarından dolayı yıpranmaya bağlı olarak yıkılmasının, yok olmasının önüne geçilebilmesi, bakım ve onarımların yapılabilmesi için KDK’ye başvurduk.
KDK, bu taşınmazların korunması adına, kanuni seçeneklerle ayni, nakdi ve teknik yardımda bulunulmasına, bu bakım ve onarımları gerçekleştiremeyecek mülkiyet sahipleri için de 2863 sayılı kanunun 11. ve 15. maddeleri gereğince kamulaştırılarak, Kültür ve Turizm Bakanlığınca bakım ve restoresinin yapılması yönünde tavsiye kararı aldı. Çıkan bu tavsiye kararından son derece mutluyuz. Ülke çapında bulunduğu bölgenin kültürel yaşantısını yansıtan birçok konut mevcut. Bunların yeniden ülkemize kazandırılıp korunması son derece önemli” diyerek bu tavsiye kararının önemini anlattı.