'The Crown' dizisinde Kraliçe Elizabeth'in eşi Prens Kral Philip'i canlandıran Emmy ödüllü İngiliz aktör Tobias Menzies Gazze'deki durumu "yürek parçalayıcı" olarak nitelendirdi.

Sanat dünyası İsrail’in Gazze saldırılarına tepki göstermeye devam ediyor. ‘The Crown’ ve ‘Game of Thrones’ gibi dizilerde de yer alan Emmy ödüllü oyuncu Tobias Menzies Gazze’deki insanlık dramı için “yürek parçalayıcı” dedi. İngiltere’nin başkenti Londra’da cumartesi günü sağlık çalışanlarının Filistin için düzenlediği “sessiz yürüyüş”e katılan ödüllü oyuncu Gazze’de hayatını kaybeden sağlık görevlileriyle dayanışma sergilemek amacıyla bu eylemde yer aldığını belirtti.

Tobias Menzies sessiz yürüyüşe çok büyük katılım olduğuna işaret ederek “Bu benim için çok değerli bir şey. Son yıllarda ‘Filistinlilere Tıbbi Yardım (Medical Aid for Palestinians)’ adlı hayır kurumu için çalışmalar yaptım ve geçen şubatta Batı Şeria’ya gittim. İşgal altındaki topraklarda bulunan tıp uzmanlarının yaptığı çalışmaları destekledim” dedi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucu son haftalarda bölgede tıbbi altyapının zarar gördüğünü ve sağlık çalışanlarının öldürüldüğünü söyleyen Tobias Menzies bu nedenle söz konusu yürüyüşe katılarak tepki göstermenin önemli olduğunu vurguladı. Ödüllü oyuncu, Gazze’de öldürülenlerin görüntülerini izlediğinde ne hissettiği sorusuna “Bunlar beni çok üzüyor. Bu yüzden bugün buraya gelmek istedim” yanıtı verdi.

Tobias Menzies: Yaşananlar çok rahatsız edici

İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırılarında çok sayıda sağlık çalışanının hayatını kaybettiğine dikkati çeken Tıbias Menzies “Bu durum, Gazze toplumunun geleceğini büyük ölçüde tehlikeye atıyor ve aynı zamanda yaralanan sivillere önemli tıbbi destek sağlamakta zorlanıldığı anlamına geliyor. Yaşananlar çok rahatsız edici” dedi.

Filistin’e destek veren sanatçıların uğradığı sansür konusunda da Tobias Menzies şunları söyledi: Tüm bunların kişisel bir karar olduğunu düşünüyorum. Bence politik olarak çok hararetli bir dönemden geçiyoruz. Sansür ortamında Filistin’in yanında olmak zor bir şey ama çatışmaların nasıl yürütüldüğüne dair temel uluslararası hukukla ilgili konuların vurgulanması ve sürdürülmesinin gerçekten önemli olduğunu çok net şekilde hissediyorum. Gazze’de uluslararası yasaları çiğnemek ya da bunları eğip bükmenin kimseye faydası olmayacağını düşünüyorum. Tüm bunların kısa vadede gerçekleşmesi gerekiyor ve nihayetinde barışçıl çözüm, siyasi çözüm bulmaya yönelik ilk adımdır. Savaşarak çözüm bulunamaz. Bu karar, siyasi olmak zorunda. Bu, çok kahredici bir durum. Çok üzgün olduğumu söylemek istiyorum. Onlarla gerçekten dayanışma içindeyiz ve acılarını görüyoruz. Çok sayıda çocuk, aile, sivil bu çatışmadan etkileniyor ve bunu görmek yürek parçalayıcı.”

Filistinli yönetmen Mai Masri: Sinema bizim için direniş demek