Kuruluşundan beri İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun bir neferiydi. Gün geldi müdürlük de yaptı. Birçok film ve dizide de rol alan Sema Çeyrekbaşı 73 yaşında yaşama veda etti. Sanatçı iki kere Afife Tiyatro Ödülü almıştı.

ĪTürk tiyatrosunun usta isimlerinden Sema Çeyrekbaşı geçen aylarda pıhtı atması sonucu yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyordu. Ama acı haber dün geldi. Çeyrekbaşı 73 yaşında yaşama veda etti. Son yıllarda sevilen TV dizilerinde rol aldığından olsa gerek genel olarak oynadığı dizilerle anılan sanatçı özellikle İstanbul Devlet Tiyatrosu için çok önemli bir isimdi.

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun kuruluşundan bugüne uzun yıllar birçok oyunda rol alan sanatçı 1990’larda çok zor bir dönemde İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun müdürlüğünü de üstlenmişti. Müdür olduğu dönem Aziz Nesin Sahnesi depodan sahneye dönüştürüldü. Kişisel çabalarıyla Taksim Sahnesi’nin onarılmasını sağladı.

Sema Çeyrekbaşı ‘Yaralı Geyik’ oyununda da rol aldı.

Türkiye’de kadın hareketinin öncü isimlerinden Latife Bekir Çeyrekbaşı’nın torunu olan sanatçı 1951’de İzmir’de doğmuştu. 1970 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümünü, 1974’te Amsterdam Kraliyet Akademisi’ni bitirdi. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda ‘Cephede Piknik’, ‘Gülünç Kibarlar’ gibi oyunlarda rol aldıktan sonra 1979’da İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun kurulmasıyla İstanbul’da meslek hayatını sürdürdü. ‘Duruşma’, ‘Yaralı Geyik’, ‘Kahvede Şenlik Var’, ‘Sahibinin Sesi’, ‘Ölüm Tuzağı’, ‘Küçük Burjuvalar’, ‘Sekiz Kadın’, ‘Kısasa Kısas’, ‘Bir Casusa Ağıt’ gibi oyunlarda rol aldı.

‘Küçük Burjuvalar’ oyununda Sema Çeyrekbaşı, Uğur Polat ile birlikte.

80’li yıllarda tiyatroyla birlikte sinema kariyerine de başladı. Yusuf Kurçenli’nin yönettiği ‘Ölmez Ağacı’ ilk sinema filmiydi. 80’li ve 90’lı yıllarda ‘Kuyucaklı Yusuf’, ‘Gönül Dostları’, ‘Kadının Adı Yok’, ‘Koltuk Belası’, ‘Düş Gezginleri’, ‘Karanlık Sular’ gibi filmlerde oynadı.

2000’li yılların fenomen dizilerinden ‘Çemberimde Gül Oya’ dizisinde rol alan sanatçı 2007’de İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği ‘Inishmaan’ın Sakatı’ oyunundaki ve 2011’de yine İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun oyunu ‘Temiz Ev’deki performansıyla Afife Tiyatro Ödülleri Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü’nü iki kere kazandı. ‘Temiz Ev’ ile ayrıca  Sadri Alışık Ödülleri’nde Komedi ya da Müzikal Dalda Yardımcı Rolde Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Ödülü’ne de layık görüldü.

Ahmet Ümit’in kitabından Turgut Yasalar tarafından uyarlanan ‘Sis ve Gece’de de rol alan oyuncu son olarak Çağan Irmak’ın yönettiği ‘Yaratılan’, ‘Sandık Kokusu’ gibi dizilerde oynamıştı.