Topkapı Sarayı'nda 2014'ten beri kapalı olan Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu ve Hazine Koğuşu yeniden ziyarete açıldı. Saray'a ziyaret edilebilecek 2 bin 150 metrekare daha eklendi, sergilenen eser sayısı 3 bin 500'e çıkarıldı. Restorasyon ve yenilikler ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başardı.

Topkapı Sarayı’nda 2014’ten beri kapalı olan Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu ve Hazine Koğuşu yeniden ziyarete açıldı. Restorasyonların ardından Mukaddes Emanetler Dairesi yenilendi. Dairede sergilenen eser sayısı 5 katına çıkarıldı, Mecidiye Köşkü de 165 yıl sonra tarihinde ilk defa ziyaretçiyle buluştu. Mukaddes Emanetler Dairesi ise 16 yıl aradan sonra yeniden düzenlendi. Eser sayısı 60’tan 300’e çıkarıldı. Yapılan bu yenilikler  ziyaretçilerin ilgisini de artırdı.

3 bin 500 eser sergileniyor

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, AA’ya açıklamada yeniliklerin ardından Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu ve Mukaddes Emanetler Dairesi’nde şu anda statik olarak hiçbir problemin kalmadığını ve ziyaretçilerin ilgisinin artığını söylüyor:

“Bu bizim için fevkalade sevindirici bir durum. Bununla beraber bu mekanların aynı zamanda bir müze işlevi var. Müze olarak faaliyet gösterebilmesi amacıyla yaptığımız çalışmalarda yaklaşık 2 bin parça tarihi eseri ziyaretçilerle buluşturmuş olduk. Bu çok kıymetli bir veri. Çünkü bundan evvel Topkapı Sarayı’nın toplamında ziyaret edilebilen taşınabilir tarihi eser sayısı 1200’dü. Şu anda biz 3 bin 500 sayısını yakalamış durumundayız. Bu da ziyaretçinin ilgisiyle hemen kendisini gösteriyor.”

Topkapı Sarayı’nın dördüncü avlusunda yer alan Mecidiye Köşkü ise tarihinde ilk defa ziyarete açıldı

Restorasyon sonrası yeniden ve ilk defa ziyarete açılan Mukaddes Emanetler Dairesi, Fatih Köşkü, Mecidiye Köşkü, Seferli Koğuşu ve Hazine Koğuşu, Topkapı Sarayı’nın kapalı olduğu salı hariç her gün 09.00- 17.30 arasında ziyaret edilebilecek. Ziyaretçiler, saray girişinde ücretsiz verilen sesli rehber hizmetinden yararlanabilecek ve gezi için ayrı bilet gerekmeyecek. Müzekart’la da tüm bu bölümler gezilebilecek.

Galata Kulesi, Atatürk’ün fotoğraflarıyla renklendi