Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesindeki beş bin yıllık Perinthos antik kentinde bulunan tiyatroyu gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışmaları sürüyor. Trakya'nın en büyük antik tiyatrosu olma özelliği taşıyan antik yapı için 60 kişilik ekip çalışıyor.

Türkiye’deki arkeolojik kazılar sadece Anadolu’da değil Trakya yarımadasında da devam ediyor. Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesindeki beş bin yıllık Perinthos antik kentindeki tiyatroyu gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışmaları var. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem başkanlığında 60 kişilik bir ekip var Perinthos’taki kazılarda.

Trakya’nın en büyük antik tiyatrosu

Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem Perinthos’un Trakya’daki en önemli antik kentler arasında yer aldığını söyledi. Antik kentin önemli bir tarihe sahip olduğunu belirten Erdem kazı hakkında şu bilgileri verdi: “Bu tiyatromuzdaki kazıların üçüncü yılı. Çok büyük bir antik tiyatro. Trakya antik kentleri arasında bilinen en büyük tiyatro. Vize’de de var bir tane, ama çok küçük çaplı. Sahne binasının tamamı gömülü vaziyette. Sahne binasında fil ayakları vardı. Buradan başladık kazıya, altı metrelik bir dolgu var burada. Çok yüksek bir dolgu. Çok dikkatlice temizliyoruz. Çünkü dolgunun altından çok önemli bulgular geliyor. Bu buluntuların kaçırılmaması gerekiyor. Mesela bu sene bir Roma devri heykeli bulduk. Hemen yanında da Geç Antik devre ait bir mezar.”

Mola Burnu’ndaki kazılar üç yıldır antik tiyatroda yoğunlaştı.

Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem kazı çalışmaları sürdükçe antik kentle ilgili yeni bilgilere ulaştıklarını dile getirdi. Tiyatronun bulunduğu alanda kazı çalışmalarının süreceğini anlatan Erdem “Tiyatro kentin çok önemli bir prestij yapısı. Özellikle Roma devrinde başkentlik yapıyor şehir. İmparatorların ilgisi özelinde önemli yapılarla donatıldığını biliyoruz. Yüzeyde bulunan birtakım yazıtlar imparatorların tiyatroya bağış yaptığını gösteriyor. Dolayısıyla çok tanımlanabilir bir yapı olduğu için öncelikle buradan başladık” dedi.

Tiyatro alanının yanı sıra Mola Burnu olarak adlandırılan bölgede çalışmalara başladıklarını bildiren Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem “Burası hiç araştırılmadı ve hiç bilinmiyor. Oradaki tabakalanmayı anlamak için kontrol sondajı açtık. Öncelikle bu sondajda tabakalanmayı anlamayı hedefliyoruz, kültür tabakalarını… Ana karaya kadar ineceğiz. Tabii bir yapı izine rastladığımız takdirde sondaj genişletilecek” dedi.

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor