Süeda Can, 32 yaşında bir heykeltıraş. Daha doğrusu kendi deyimiyle usta öğrencisi. Olgunlaşma Enstitüsü’nde heykel eğtimi alan Can, yaşadığı Kırklareli’nin Trak köklerine duyduğu ilgiyi ölümsüzleştirmek için harekete geçti. Onun bir hayali vardı ve bu hayale Kırklareli esnafını da dahil etti.
Can sanayi sitesinde esnaf olan babasının yardımıyla oto tamircilerinden baskı balata, çamurluk, kamyon makası, zincir, metal halat, amortisör gibi atık malzeme topladı. Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi metal atölyesinde bir at iskeleti oluşturdu. Can topladığı malzemeyi atın görünümüne uygun olacak şekilde kaynattı. Ardından da araç pistonu ve amortisörlerle ayaklarını yaptığı atın motosiklet zinciriyle de yelesini oluşturdu ve ortaya bir Trak Atı çıktı.
Eserine adına uygun savaşçı atı görünümü kazandıran heykeltıraş Süeda Can çalışmasını yaklaşık beş ayda tamamladı. Yaklaşık 500 kilogram ağırlığında 2.5 metre uzunluğundaki at ilk olarak İstanbul’da düzenlenen 8. Heritage Fuarı’nda sergilendi.
Amaç Traklara dikkat çekmek
Heykeltıraş Süeda Can Traklar ve geri dönüşüme dikkati çekmek amacıyla böyle bir çalışma yaptığını söyledi. Kırklareli’nin Trak medeniyetinin izlerinin en çok görüldüğü bölge olduğunu anlatan Can, Trak atına dikkati çekmek amacıyla böyle bir eser yapmaya karar verdiğini söyledi. Can bunun güzel bir çalışma olduğunu, hayalini yerine getirdiği için mutlu olduğunu anlattı:
“Buradaki bir vurgumuz tabii ki Traklar, onun dışında metalin farklı bir şekilde işlenebileceği, geri dönüştürülebileceği göstermek istedim. Çalışmaya başlamadan önce çok korkmuştum ama bana destek olanlar oldu. Çevremdekiler sürekli ‘yapabilirsin’ diye beni cesaretlendirdi. Böyle güzel bir eseri ortaya çıkartmak müthiş bir duygu. Bunu bir kadın olarak yapıyorum, herkesin her şeyi yapabileceğine inanmalarını istiyorum. ”