10 filmlik vizyon haftasında 'Trump'ın Hikayesi' ve Fransızların medarı iftarı 'Monte Cristo Kontu' öne çıkıyor. Bahçelievler Katliamı'nı manipülatif bir şekilde anlatan 'Hiçbir Şey Yerinde Değil' ise tartışma çıkaracak bir yapım.

SAHİ TRUMP NASIL YÜKSELMİŞTİ?

TRUMP’IN HİKAYESİ  / The Apprentice

2000’lerin başında Trump’ın ABD Başkanı olacağına kim inanırdı! Ama hayat işte Trump ABD Başkanı oldu. Şimdi yine aday. Yine başkan olur mu bilinmez! Ali Abbasi ‘Trump’ın Hikayesi’nde seyirciyi çok eskilere götürüp 1970’lerde Trump’ın nasıl yükselip zengin bir iş insanı olmasının öyküsünü anlatıyor filminde. Cannes Film Festivali’nde gösterildiğinde 10Haber’de filmle ilgili bir yazı yayımlamıştık. Trump’ın tuhaf ilişkilerle yükselişinin portresi perdeye düşen. Onun açısından olumlu bir portre değil. Lakin kollektif hafızamızda beliren imajından da pek uzağa düşmüyor bu portre. Sebastian Stan, Jeremy Strong’un başrolde oynadığı filmin ABD’de başkanlık seçim sürecinin gözde filmlerinden biri olduğunu belirteyim.


FRANSIZ KLASİĞİNİ BİR DE FRANSIZLARDAN İZLEYİN

MONTE CRISTA KONTU  / Le comte de Monte-Cristo

Alexandre Dumas klasiği bir kez daha beyazperde karşımızda. Gerçi en son 22 yıl önce yönetmen Kevin Reynolds’ın yorumuyla izlemiştik, aradan epey zaman geçmiş. Şimdi ise Fransız yönetmenler Alexandre de La Patellière, Matthieu Delaporte var kamera arkasında. Klasik hikayeye sadık kalan bir çalışma var karşımızda. İftira sonucu hakkız yere 14 hapis yatan Edmond Dantes, sonrasında Monte Cristo Kontu olarak ortaya çıkan ve onu hapse atanlardan intikam almak için uğraşır. Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı gösterilen film, bizde Filmekimi’nde de gösterildi. Fransızların istersek Hollywood gibi film çekeriz dercesine görkemli bir şekilde çektiği film bu klasik hikayeyi sevenler için iyi bir seçim olabilir.


BAHÇELİEVLER KATLİAMI’NA MANİPÜLATİF BAKIŞ

HİÇBİR ŞEY YERİNDE DEĞİL

Türkiye’nin en karanlık katliamlarından biri Bahçelievler Katliamı. 1978’de, derin devlet olarak bilinin Gladyo’nın sola karşı ilk operasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. Katliamı yapan Haluk Kırcı ve sorumlusu Abdullah Çatlı daha sonraki yıllarda da birçok katliamın sorumlusu olarak biliniyor. Yedi TİP’li gencin hunharca öldürüldüğü bu katliamı yönetmen Burak Çevik, bir sağ-sol çatışması perspektifinden yorumlayarak anlatıyor. Film, Haluk Kırcı’nın 2020’deki verdiği bir söyleşide kullandığı diyaloğu da kullanarak Kırcı’nın intikam için bu katliamı gerçekleştirdiği tezini seyirciye aktarmaya çalışıyor. Zaten Adana Altın Koza Film Festivali’nde gösterildiğinden beri tarihi gerçekleri manipüle etmekle eleştiriliyor film. Ayrı bir yazıyı da hak eden film temelde mağdurla katili eşitleyen bir anlayışın ürünü…


BEKARLIĞA VEDA SIRASI KADINLARDA

Dört yakın arkadaş içlerinden Berrin’in bekarlığa veda partisini görkemli bir şekilde kutlamaya karar verir. Takdir edersiniz ki bu parti hepsi için sürprizlere açıktır. Yönetmen Doğa Can Anafarta’nın 2017’de ‘Damat Takımı’ adlı bir filmi var. O filmde erkeklerin gözünden bekarlığa veda sürecini anlatmıştı. Anladığım kadarıyla bu filmde de meseleye kadınların gözünden bakıyor. Filmin kadrosu iyi, Seda Bakan, Şebnem Bozoklu, Ecem Erkek, Nilperi Şahinkaya, Fırat Çelik, Mehmet Günsür ve Ayşenil Şamlıoğlu filmde rol alıyor. Türk işi evlilik öncesi komedisi!


AŞK ÖYLE BİR BÜYÜ Kİ

SON ANA KADAR / We Live in Time

Haftanın romantik draması ‘Son Ana Kadar’ tesadüf eseri hayatları kesişen Almut ile yeni boşanmış Tobias’ın hikayesine odaklanıyor. ‘Kapalı Devre’, ‘Saka Kuşu’, ‘Brooklyn’ gibi filmleriyle tanıdığımız yönetmen John Crowley imzasını taşıyan filmde Andrew Garfield, Florence Pugh başrolde oynuyor.


O KAMYON BULUNACAK

KAYIP KAMYON

Sinehane’nin senaryo yarışmasında dereceye giren eserlerlerden biri olan ‘Kayıp Kamyon’, Ekrem Arslan yönetiminde beyazperdeye aktarıldı. Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Ülkü Hilal Çiftçi, Engin Hepileri ve Gözde Cığacı’nın rol aldığı filmde kızı ve damadı trafik kazasında öldükten sonra toruna bakan emekli zabıta memuru olan Vasıf’ın torunuyla birlikte  çıktığı yolculuğun hikayesi anlatılıyor. Yolculuğun sebebi ise eski bir kamyonu bulmak…


YEN BİR PANDA KAHRAMANIMIZ VAR

CESUR PANDA GÖREVİMİZ AFRİKA / Panda Bear in Africa

Pandaların nasıl hayvan dünyasında ezber bozduğunu ‘Kung Fu Panda’ serisinden biliyoruz. Bu sefer bir başka panda var karşımızda. Bu haftanın animasyonunda arkadaşı bebek ejderhayı bulmak için Afrika yollarına düşen bir pandanın macerasına davet ediliyoruz. Çocuklar için iyi bir seçenek!


BUNLAR DA VAR

Cesur Çocuk: Elveda Canavar


Dabba


Gülümse 2