Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri sezonu özel bir buluşmayla sona eriyor. Türk Sanat Müziği'nin güçlü sesi Çiğdem Yarın ve Neva Gerişlioğlu'nun sahne alacağı konserde besteci Neveser Kökdeş'in besteleri seslendirilecek.

Pera Müzesi Türk Sanat Müziği konserlerinde sezon finali yapıyor. 2 Haziran Pazar 15.30’da Pera Müzesi Oditoryumu’ndaki sezonun son konserinde Neveser Kökdeş’in şarkıları seslendirilecek. Türk müziğinin en önemli bestecilerinden biri kabul eldilen Kökdeş’in bestelerinin yer aldığı programda sahnedeki isimler Çiğdem Yarkın ve Neva Gerişlioğlu.

23 Aralık 2021’de hayatını kaybeden Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’nın hatırasına saygıyla Pera Müzesi’nde düzenlenen konserler Türk müziğinin tarihsel, kültürel, geleneksel, sosyolojik, antropolojik, felsefi, edebi yönlerine ilişkin sunuş ve sohbetler de içeriyor. Sezonun son konserinde 1902-1962 tarihleri arasında yaşayan Neveser Kökdeş’in besteleri seslendirilecek. Günümüzün usta yorumcuları ve sâzendelerinin büyük bestekârların seçme eserlerini seslendirdiği Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri’nin sunuculuğunu Osman Nuri Özpekel üstleniyor.

Neveser Kökdeş’in bir eseri ilk kez 1947’de seslendirildi

Günümüzde Yunanistan sınırları içinde kalan Drama’da dünyaya gelen Neveser Kökdeş çok küçük yaşta piyano eğitimine başlamıştı. İstanbul’a taşındıktan sonra da müzik eğitimine ara vermeden sürdüren Kökdeş prelüdler, valsler, tangolar, fanteziler, marşlar, Çigan havaları ve operet müzikleri besteledi. Ağabeyi Muhlis Sabahattin’in bazı eserlerini taş plaklara okudu. Pek çok şarkı besteledi. Ancak dönemin koşulları nedeniyle kendi eserlerini seslendirmeyi pek tercih etmedi. 1940’lı yıllarda birtakım eserlerini İstanbul Radyosu’na gönderdi. Fakat şarkılar radyo yönetiminin ilgisini çekmedi. İlk defa 1947’de ağabeyinin öldüğü gün bir bestesi radyoda Melahat Pars tarafından seslendirildi.

1955’ten itibaren Kökdeş’in solo piyano eşliğinde kendi şarkılarının farklı yorumcular tarafından seslendirildiği radyo programları yayımlandı. Şarkıları gün gittikçe daha geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmayı başardı. Bazı kaynaklara göre 500’den, bazı kaynaklara göre ise 1000’den fazla eser besteledi. Ancak günümüze bu bestelerin tamamı ulaşamamıştır. ‘Gül Dalında Öten Bülbülün Olsam’, ‘Unutmam Seninle Geçen Anları’, ‘Gönülden Gönüle Akan Aşk Gibi’ ve ‘Sevda Seline Kapıldı Gönül’ gibi sevilen eserlerde bestecinin imzası var.

İki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktı