Uzakdoğu'nun en iyi festivallerinden Tokyo Film Festivali'ne Türkiye'den iki film katılacak. Emine Yıldırım'ın 'Gündüz Apollon Gece Athena' filmi Asya’nın Geleceği için yarışacak. Ceylan Özgür Özçelik'in 'On Saniye' uluslararası prömiyerini yapacak.

Uzakdoğu’nun en önemli film festivallerinden 37. Tokyo Film Festivali’nde iki Türk filmi var! 28 Ekim’de başlayacak festivalde Emine Yıldırım’ın yönettiği ‘Gündüz Apollon Gece Athena’ filmi festivalde dünya prömiyeri yapacak ve Asya’nın Geleceği bölümünde yarışacak. Ceylan Özgür Özçelik imzalı ‘On Saniye’ de festivalde uluslararası prömiyer yapacak.

Ezgi Çelik, Barış Gönenen, Selen Uçer, Gizem Bilgen, Melih Düzenli, Neyra Kayabaşı ile Deniz Türkali ve Lale Mansur’un oynadığı filmde yetimhanede büyümüş bir kadının annesinin hayaletini bulma umuduyla çıktığı fantastik ve eğlenceli bir macera anlatılıyor. Ağırlıklı olarak Side Antik Kenti’nde çekilen film Emine Yıldırım’ın yönettiği ilk uzun metrajlı çalışması. Daha önce kısa filmler çeken ve Altın Portakal ödüllü ‘Kusursuzlar’ filminin senaryosunu Ramin Matin ile birlikte yazan Yıldırım yapımcısı olduğu yine Matin’in yönettiği ‘Son Çıkış’la Tokyo Film Festivali’ne katılmıştı.

Emine Yıldırım: Kadim Akdeniz’in mirası hepimize pusula oldu

Emine Yıldırım “Daha önce yapımcı olarak katıldığım Tokyo Film Festivali’ne bu sefer yönetmen olarak gitmek apayrı bir deneyim olacak. Başrolüm Ezgi Çelik’le ikinci kez Tokyo’ya gitmek de beni çok mutlu ediyor. Keyifli ve başına buyruk bir film yaptığımızı düşünüyorum, bu filmde çalıştığımız tüm kamera önü ve kamera arkası sanatçılarla beraber bilindik kalıpları zorlamaya gayret ettik. Kadim Akdeniz’in mirası hepimize pusula oldu. Tokyo’nun emeklerimizi kucaklaması ekip olarak hepimize çok iyi geldi. ‘Gündüz Apollon Gece Athena’yı 2025 baharında Türkiye izleyicisiyle buluşturmayı planlıyoruz” dedi.

Ceylan Özgür Özçelik’ten veli öğretmen dramı

Tokyo Film Festivali’nde gösterilecek ikinci Türk filmi ‘On Saniye’, ‘Kaygı’ ‘Cadı Üçlemesi 13+’ ve ‘Cadı Üçlemesi 15+’ ile tanıdığımız yönetmen Ceylan Özgür Özçelik’in son filmi. Film şu aralar devam eden 31. Adana Film Festivali’nde Türkiye 27 Eylül Cuma günü Türkiye prömiyerini yapacak. Festivalin Ulusal Yarışma bölümünde Altın Koza için yarışan film ülkenin en prestijli lisesinde bir öğrenci annesiyle rehberlik öğretmeni arasındaki gergin görüşmeye odaklanıyor ve diyalogları ve atmosferiyle iki taraf arasında her dakikası diken üstünde geçen psikolojik bir satranç oyununu beyazperdeye taşıyor.

Başrollerinde Bergüzar Korel ve Bige Önal’ın oynadığı film Erdi Işık’ın aynı adlı tiyatro oyununun sinema uyarlaması. Filmi uyarlayan da metnin yazarı Işık. Çekimleri Özel Fener Rum Lisesi’nde yapılan film için yönetmen Özçelik iki başrol oyuncusuyla dört ay prova yaptı. Bergüzar Korel’in canlandırdığı borderline anne karakterinin ve Bige Önal’ın canlandırdığı psikolojik danışman karakterinin daha gerçekçi yansıtılması için projede bir klinik psikolog ile çalışıldı.

‘At’ ve ‘Buğday’ En İyi Film Ödülü almıştı

1985 yılından beri düzenlenen Japonya’nın en büyük sinema festivali Tokyo Uluslararası Film Festivali zaman içinde dünya sinema sahnesinin en saygın festivallerinden biri oldu. Kuruluşundan bu yana kendini yeni yetenekleri keşfetmeye ve cesaretlendirmeye adamış olan festival sayısız uluslararası sinemacının kariyerine katkıda bulundu.

‘Gündüz Apollon Gece Athena’nın yarışacağı Asian Future (Asya’nın Geleceği) bölümünde daha önce Kiyoshi Kurosawa, Bong Joon-ho ve Hong Sang-Soo’nun da aralarında olduğu birçok önemli yönetmen bulunuyor. Türkiye’den Ali Özgentürk, Yeşim Ustaoğlu, Semih Kaplanoğlu, Füruzan ve Gülsün Karamustafa geçmiş yıllarda filmleriyle Tokyo Film Festivali’ne katılmıştı. Ali Özgentürk’ün ve Semih Kaplanoğlu ‘Buğday’ filmleri Tokyo’da En İyi Film Ödülü almış, Yeşim Ustaoğlu’nun ‘Araf’taki performansıyla film başrol oyuncusu Neslihan Atagül En İyi Kadın Oyuncu seçilmişti.

Altın Koza günlüğü: Cannes’lılar buluştu!