Türk sineması, bir arşivi varsa bugün, bunu Prof. Dr. Sami Şekeroğlu’na borçlu. Üniversiteler, sinema eğitimi veriyorsa bugün, bunu Prof. Dr. Sami Şekeroğlu’na borçlu. Türkiye’nin sinema alanındaki ilk profesörü Sami Şekeroğlu 87 yaşında yaşamını yitirdi. Hem de 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde.
Şekeroğlu 1969’da kurduğu Türk Film Arşivi (Sonradan MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne dönüşecek) sayesinde Türk sinemasının derli toplu bir arada olmasını sağladı. Yine 70’lerden itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde Sinema Televizyon Bölümü’nün kurulmasına öncülük etti. Türk sinemasının ustaları Lütfi Akad, Metin Erksan, İlhan Arakon ve Halit Refiğ’in, daha sonraki yıllarda Memduh Ün, Atıf Yılmaz, Duygu Sağıroğlu, Nedim Otyam, Tunç Başaran, Prof. Tevfik İsmailov, Süha Arın gibi isimlerin burada ders vermesini sağlayıp pek çok yeni sinemacının yetişmesinin önünü açtı.
Sami Şekeroğlu 26 Şubat 1937’de Elazığ’da dünyaya geldi, ilkokulu Hüseynik’te, ortaokulu Elazığ’da ve Ankara’da, lise öğrenimini Elazığ Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne kabul edilerek Yüksek Resim Bölümü’nde eğitim aldı. 1985’te doçent, 1987’de profesör oldu, 1988-1996 arasında MSGSÜ Rektör Yardımcısı, 1996-1999 arasında MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 2023 yılında sinema alanındaki katkıları nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü. Ölümünden önce de MSGSÜ Sinema-TV Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü Başkanlığı görevlerini yürütmekteydi.