RTÜK lisans iptali kararı verdiği Açık Radyo bugün resmen kapandı. Açık Radyo kurucusu Ömer Madra’nın konuşmasıyla yayına veda etti. Çaldıkları en son şarkıysa Beach Boys’dan Good Vibrations oldu.

Bir grup girişimcinin kooperatif gibi bir araya gelip para koymasıyla 1995’te kurulan ‘kainatın bütün seslerine açık’ Açık Radyo resmen kapatıldı. RTÜK’ün karasal yayın lisansını resmi olarak iptal ettiği Açık Radyo bugün kurucusu Ömer Madra’nın konuşmasıyla yayına veda etti. Çaldıkları en son şarkıysa Beach Boys’dan Good Vibrations oldu.

Her şeyin başlangıcı Açık Radyo’da hafta içi her sabah yayınlanan Açık Gazete’nin 24 Nisan 2024 tarihli programında yayına katılan konuğun ‘Ermeni soykırımı’ ifadesini kullanmasıydı. Bir suç içermediği daha önce defalarca mahkeme kararlarıyla gösterilmiş olan bu ifade Radyo Televizyon Üst Kurulu’nu kızdırdı ve RTÜK Açık Gazete programıyla ve Açık Radyo’ya ceza verdi. RTÜK, Açık Radyo’ya üst sınırdan 189 bin 282 TL idari para cezası ve Açık Gazete’ye de beş gün yayın durdurma cezası kesmişti.

Oysa yargı kararları açıktı, Türkiye’de ‘Ermeni soykırımı’ ifadesi kullanmak suç değildi. RTÜK Açık Radyo ile ilgili karar aldığının bir gün öncesinde İstanbul’da bir mahkeme ‘Ermeni soykırımı’ ifadesini kullanmanın suç olmadığına hükmetmişti.

Açık Radyo para cezasını ödedi, ancak yayın durdurma kararı uygulanmadığı gerekçesiyle RTÜK temmuz başında radyonun bu kez yayın lisansını iptal etti.

Radyo yönetimi RTÜK’ün verdiği yayın durdurma cezasını uygulamama gibi kararları olmadığını, elektronik olarak gönderilen tebligatın teknik nedenlerden dolayı içeriğine ulaşamadıklarını kamuoyuna duyurdu. Radyo RTÜK’ün verdiği ilk yayın durdurma kararını yargıya taşıdı. 11 Temmuz’da Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi’nden cezayla ilgili yürütmeyi durdurma kararı geldi.

Bu sefer bir ay sonra RTÜK başka bir ‘hamle’ yaptı. Mahkeme kararına itiraz edip Ankara 21’inci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme bunu reddetti.

27 Eylül’de ise aynı mahkeme RTÜK’ün istediği kararı verdi. Açık Radyo’ya ‘yürütmenin durdurulması isteminin reddine’ karar verildiği bildirildi. Buna karşı yasal süreç devam ederken RTÜK temmuz başında alınan ancak mahkeme kararı nedeniyle uygulanamayan ‘yayın lisansının iptali’ kararını jet hızıyla tebliğ etti.

Necefli maşrapa ile duyurdular

Yani bu karar Açık Radyo’nun 30 yıldır ‘95.0’ frekansından devam eden karasal yayınının RTÜK tarafından kapatılması anlamına geliyor. Radyo tarafından yapılan açıklamada tüm yasal itirazların yapılacağı bildirilirken dinleyicilere dayanışma çağrısı yapıldı. Ardından Açık Radyo’nun sosyal medyadan yapılan açıklamada  karasal yayının bugün saat 13.00 itibariyle kesileceği paylaşıldı. Gönderide bir necefli maşrapa vardı. Tek kanallı dönemde TRT’nin yayınlarında aksaklık olduğu zaman kullanılan necefli maşrapa fotoğrafıyla paylaşılan gönderide “Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin” dendi.

Kararın ardından sosyal medyada birçok kişi #AçıkRadyoAçıkKalmalı ve #AçıkRadyoSusturulamaz etiketleriyle dayanışma mesajları vermeye devam ediyor. Açık Radyo tüm dinleyicilerine bugün saat 17.30’da konuya ilişkin radyonun Tophane’de yer alan binası önünde açıklama yapılacağına dair çağrı yaptı.

RTÜK muradına erdi, Türkiye’nin Açık Radyo’su susturuldu