20. Uluslararası Bodrum Bale Festivali kapılarını sanatseverlere açıyor. 5-17 ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde Ankara, İstanbul ve İzmir'den bale topluluklarının performanslarının yanı sıra Hindistan ve İspanya'dan da özel konuklar yer alacak.

20. Uluslararası Bodrum Bale Festivali başlıyor. 5 Ağustos’ta başlayacak olan festival, yerli ve yabancı sanatçıların perforanslarını sanatseverlerle buluşturacak. Türkiye’nin ilk bale festivali olan etkinlik 17 Ağustos tarihine kadar devam edecek.  Festival, Bodrum Kalesi, Kuzey Hendeği’nde balenin zarafetini ve dansın ateşini sahneye taşıyacak.

Ankara, İzmir ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin bale toplulukları tarafından sahnelenecek üç büyük bale eserinin yanı sıra festivale Hindistan ve İspanya’dan katılan dans topluluklarının etnik ve modern dans performansları da Bodrum Kalesi’nde sanatseverlerin karşısında olacak.

Bodrum Bale Festivali’nin açılışında ‘Harem’ sahnede

20. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin açılışı Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek ‘Harem’ ile yapılacak. Klasik Türk Müziği eşliğinde muhteşem kostümleri ve dansları ile Merih Çimenciler’in yönetmenliğindeki iki perdelik eser kudüm, ney, keman, kanun ve piyanonun eşliğindeki müziklerle Dede Efendi ve Hacı Arif Bey’in klasik besteleri eşliğinde sahnelenecek. Balenin dekor ve kostümü Alexander Vasilliev’e, ışık tasarımı Tahsin Çetin’e ait.

8 Ağustos akşamı 20. Uluslararası Bodrum Bale Festivali özel bir buluşmaya ev sahipliği yapacak. Victor Hugo’nun ölümsüz eseri ‘Notre Dame’ın Kamburu’nun bale uyarlaması, İzmir Devlet Opera ve Balesi  tarafından sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Müzikleri Cesare Pugni’ye, müzik düzenlemeleri Bujor Hoinic’e ait olan “Notre Dame’ın Kamburu” balesinin koreografisi ile librettosu G. Armağan Davran ve A. Volkan Ersoy imzası taşıyor.

Festivalin uluslararası misafirleri

11 Ağustos Cuma akşamı ilk kez Bodrumlu sanatseverlerin karşısında olacak Navdhara Hindistan Dans Tiyatrosu ‘A Passage to Bollywood’ adlı performanslarını sahneleyecek. Geleneksel Hint müzikleri ve modern Bollywood şarkıları ile sahnede adeta bir Bollywood filmi hissi yaratmak üzere antik Hint dansı, yoga, meditasyon gibi yerli figürler ile güçlü batılı dans teknikleri birleştiriliyor.

13 Ağustos Pazar akşamı ise İspanyol Flamenko Dans Topluluğu’nun sergileyeceği ‘Woman By Aarón Vivancos’ adlı eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Kadınlık konusundan yola çıkılarak; şefkat, cesaret, güç, sevgi, umut ve neşeyi sahneye taşıyan performansın koreografisi Aarón Vivancos’a, müzikleri  Aarón Vivancos ve Gonzalo Garcia’a ait.

20. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin kapanışında ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından. 16- 17 Ağustos tarihlerinde ‘Don Kişot’ balesi sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İspanyol yazar Cervantes’in aynı adlı romanından hareketle koreografisini Marius Petipa’nın üstlendiği, Ayşem Sunal Savaşkurt’un düzenleyip sahneye koyduğu eserin müzikleri Ludwig Minkus’a ait.

Ve hasret bitiyor: Manu Chao çok sevdiği İstanbul’da konser verecek