Google Arts & Culture Türkiye’nin hazinelerini platformuna taşıdı. Cumhuriyetin 100. yılı şerefine hayata geçirilen projeyle Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın koleksiyonu dünyanın önde gelen kültür-sanat platformlarından biri kabul edilen Google Arts & Culture’da. Koleksiyonda 70’den fazla hikaye, 10 videodan oluşan belgesel ve 17 adet “Street View” çekimi yer alıyor. Tarihçi ve belgesel yapımcısı Bettany Hughes iş birliği ile bir video serisinin de yer aldığı dijital koleksiyondaki belgeseller de izleyicilerle buluşacak.
Tarihe ışık tutan belgeseller: Efes’ten Atatürk’e
Bettany Hughes’ın 10 videodan oluşan belgesel serisinde ‘Osman Hamdi Bey’, ‘Ölümden Sonra Hayat’, ‘Mevlana ve Mirası’, ‘Troya ve Efsaneleri’, ‘Bir İnanç Merkezi Olarak: Efes’, ‘Mozaikler’, ‘Osmanlı Çini ve Halı Sanatı’, ‘Cumhuriyet ve Atatürk’, ‘Antik Çağlardan Günümüze Mücevher ve Yenikapı Batıkları’ yapımları yer alıyor.
Cumhuriyetin kurulduğu topraklarda bin yıllara dayanan mutfak ve kültür mirasından seçkileri Google Arts & Culture platformuna taşımak hedefiyle hayata geçirilen dijital koleksiyonda Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı tarihi eserler, ören yerleri, sanat ve el sanatları, yemek kültürü gibi hem çok bilinen hem de gizli kalmış pek çok değer ön plana çıkarılıyor. Platform 70’den fazla hikayeye, yazılı ve görsel içeriklere, 10 videodan oluşan belgesel serisine ve ülke coğrafyasında ilk kez kaydedilen 17 yeni ‘Street View’ çekimine ev sahipliği yapıyor. Dünyanın farklı köşelerinde 80’den fazla ülkede kültür çalışmaları yürüten ve üç binden fazla kurumla iş birliği yapan Google Arts & Culture sanat ve kültürü korumayı; erişilebilir ve keşfedilebilir kılmayı misyon edinen, eğitim ve tanıtımı amaçlayan bir platform olarak dünya çapında büyük ilgi görmeye devam ediyor.
Platformun açılışı için Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şvyla dedi: ”Ülkemizin turizm ürünlerini ve hedef pazarları çeşitlendirmek, turizm sezonunu 12 aya ve 81 ilimize yaymak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı aracılığıyla yurt dışında yoğun bir şekilde reklam ve halkla ilişkiler çalışmaları yürütüyoruz. Türkiye gibi kültürü ve mutfağı son derece zengin bir ülkenin bu son derece önemli global platformda yer almaması tabii ki düşünülemezdi. Bu sebeple Google Arts and Culture ekibine ve Google Türkiye’ye bu projenin hayata geçmesi konusunda destek ve iş birlikleri için huzurlarınızda teşekkür ederim. Platformda bugün itibarıyla yer alacak içeriklerin, özellikle nitelikli turist çekme, ürün çeşitliliğinin artırılması ve özellikle ülkemizin popüler turist destinasyonlarının ötesinde 81 ilimizin her birinde sunduğu zengin kültürel ve tarihi mirasın tanıtılması hedeflerimize destek olacağını ümit ediyorum.”