UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 2014 yılında Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı olarak yerini alan Bergama farklı medeniyetlerin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtıyor. İlçenin bugüne kadar ulaşan tarihi dokusu yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı Pergamon (çok katmanlı kent), Kibele Kutsal Alanı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüsleri olmak üzere dokuz bileşenden oluşuyor.
Bergama antik kentini ziyaret edenler Helenistik dönemden Osmanlı’ya kadar çeşitli katmanları barındıran tarihi yapılar arasında adeta zaman yolculuğuna çıkıyor. Tarihi bölge kruvaziyerlerle İzmir’e gelen turistleri de çekiyor. İzmir Limanı’na yanaşan gemilerdeki turistlerin bir kısmı Efes Antik Kenti’ne, bir kısmı buraya gelmeyi seçiyor.
Bergama antik kentine pandemi sonrası büyük ilgi
Tüm dünyayı etkileyen pandemi öncesi yıllık 393 bin ziyaretçi sayısına ulaşılan Bergama antik kentinde salgın döneminde ziyaretçi sayısı azalmıştı. İlçeye 2020’de 107 bin, 2021’de 183 bin ziyaretçi gelirken 2022 yılı itibariyle koronavirüs salgını öncesi sayıya yaklaşıldı. Antik kenti 2022’de 367 bin turist ziyaret etti. İlgi çekmeye devam eden ilçe geçen sene ise 433 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Antik kente yerli ve yabancı turist ilgisi bu yıl da arttı. Geçen yıl 1 Ocak-31 Mayıs döneminde 151 bin yerli ve yabancı turistin geldiği ilçedeki ören yerlerini bu yılın aynı döneminde 185 bin kişi gezdi.
Yabancı turistlerin ziyaret dönemlerinin farklı olduğunu anlatan Bergama Müzesi müdürü Nilgün Ustura “Avrupa, Amerika, Uzak Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerimiz var. Yelpazemiz geniş. Kış döneminde daha çok Uzak Doğu ülkeleri oluyor. Yazın Avrupa’yı söyleyebiliriz. Amerikalılar ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih ediyor. Dolayısıyla farklı ülkeler ve kültürlerin burayı farklı zamanlarda ziyaret ettiklerini görüyoruz” dedi.
Bergama geceleri de açık
Kültür ve Turizm Bakanlığının bazı ören yerlerinde uyguladığı gece müzeciliği çalışmasına da değinen Nilgün Ustura şöyle konuştu: “Müzemiz ve bağlı birimleri Akropol, Asklepion, Kızıl Avlu için altyapı çalışmaları oluşturulacak. Yaz döneminde akşam 20.00’ye kadar açığız. Gece müzeciliği ile bunu daha ileri bir saate alacağız. Ören yerlerini farklı zaman dilimlerinde gezme fırsatını ziyaretçilere sunacağız. Tüm koşulları oluşturduktan sonra gece müzeciliği faaliyeti bizim bölgemizde, ören yerlerinde, müzemizde olacaktır.”