Van Gogh kendini göğsünden vurarak öldürdüğünde takvimler 1890'ı gösteriyordu. Ömrünün son aylarında mental sağlık sorunlarıyla uğraşsa da kariyerinin en önemli eserlerini bu dönemde üretti. Orsay Müzesi Van Gogh'un son eserleri üzerine bir sergiye ev sahipliği yapacak.

Fransa’nın başkenti Paris’teki Orsay Müzesi, daha önce bir araya gelmemiş Van Gogh eselerinin yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 3 Ekim’de kapılarını açan sergi, 1853-1890 yılları arasında yaşayan van Gogh’un hayatının son iki ayında Paris yakınlarındaki bir kasabada ürettiği eserlere adanmış ilk sergi olması yönüyle de dikkat çekiyor.

20 Mayıs 1890’da Auvers-sur-Oise’ye gelen Vincent van Gogh, aynı yıl bir tabanca ile kendini vurarak ağır yaralandı ve iki gün sonra bu komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. M Ancak yaşamının son günlerine kadar üretmeye de devam etti. Ressamın ömrünün son iki aylık döneminde mental sağlık sorunları yaşamasına rağmen 74 resim ve 33 çizim üretti. Bunlar arasında ‘Dr. Gachet’in Portresi’, ‘Buğday Tarlası ve Kargalar’ ve ‘Auvers’deki Kilise’ gibi imza eserleri de yer alıyor.

‘Dr. Gachet’in Portresi’ ve ‘Auvers’deki Kilise’ (1890)

O lanetli bir sanatçı değil

Sergi küratörü Emmanuel Coquery bu sergiyle van Gogh’un yaşamına dair insanların zihinlerindeki önyargıları yıkmak istediklerini söylüyor: ” Sevilmeyen ve tanınmayan lanetli sanatçı efsanesini kırmak istedik. O sırada tam bir yükseliş dönemindeydi, resimleri satmaya başlamıştı ve tanındı.”

Sergi, 4 Şubat 2024’e kadar ziyarete açık olacak.

Dünyanın en çok aranan, Van Gogh’a ait çalıntı tabloyu, sanat dedektifi buldu