Sayısız antik medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin dört bir yanında arkeolojik kazılar devam ediyor. Bunlardan birisi de Van sınırları içinde kalan Ayanis antik kenti. Urartu Krallığı’nını başkenti Tuşpa’ya 30 kilometre uzaklıkta Van Gölü yakınındaki antik kentte sürdürülen kazılarda arkeologları heyecanlandıran buluntular gün yüzüne çıktı. Kazılarda 2700 yıl öncesine tarihlenen savaş aletleri bulundu.
Milâttan önce 9. yüzyılda Doğu Anadolu’da kurulan Urartu Krallığı kısa bir sürede bölgenin en etkin gücü haline gelmişti. Doğu Anadolu’nun yanı sıra Irak’ın kuzeyi ve İran’ın kuzeybatısını da hakimiyeti altına alan Urartular savaş konusunda kendilerini ileri bir seviyeye taşımıştı. Son kazılarda ortaya çıkan buluntular da bunu gösteriyor. 2700 yıl öncesine tarihlenen miğfer ve kalkanlar hakkında ilk bilgileri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.
Urartuların baştanrısı Haldi’ye adanmış
Bakan Mehmet Nuri Ersoy, X Paylaşımda Van’daki kazılarda ortaya çıkarılan eserler hakkında şunları söyledi:
“Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen ve sürelerini 12 aya çıkardığımız kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bir nadide eser gün ışığına kavuşuyor. Anadolu tarihinin kadim uygarlıklarından Urartu Krallığı’nın son büyük kenti olan ve günümüzden 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen Ayanis kentinde sürdürülen kazılarda yeni eserlere ulaşıldı.
Urartuların baştanrısı Haldi’ye ithaf edilen 3 adet bronz kalkan ile bir adet bronz miğfer kazılarda ortaya çıkan yeni eserler oldu. Ayanis’te tanrı Haldi’ye adanan anıtsal tapınak kompleksinde gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserler Urartu metal işçiliğinin zenginliğini ve ulaştığı seviyeyi yansıtıyor. Eserlerin gün ışığına kavuşmasında emeği olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerimize teşekkür ediyorum” dedi.