Yargıtay son noktayı koydu, Sunal Ailesi için mutlu sona ulaşıldı: Sunal Ailesi'nin, sanatçının rol aldığı filmlerin sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin açtığı dava haklı bulundu ve aileye telif hakkı ödenmesine karar verildi.

Kemal Sunal’ın ailesinin usta oyuncunun rol aldığı filmlerin, sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin açtıkları ‘telif hakkı’ davasında yeni bir gelişme yaşandı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Sunal’ın ailesinin açtığı ‘telif hakkı’ davasının kısmen kabulünü haklı buldu. Böylece ailenin 10 yıldır devam eden hukuk mücadelesi, aileye telif hakkı ödenmesi kararıyla mutlu sona ulaştı. Artık sanatçının filmleri sinema gösterimleri dışında yayınlandığında aileye telif hakkı ödenecek.

Kemal Sunal ailesiyle birlikte.

Sunal’ın 2000 yılında vefat etmesinin ardından filmleri gösterilmeye devam ederken ailesi bu filmlerden telif almak için uzun sürecek bir hukuk mücadelesi başlattı.

İlk dava reddedilmişti

Habertürk’ten Mustafa Şekeroğlu’nun haberine göre aile, 1970 ve 1990’lı yıllarda oyuncunun rol aldığı 45 adet filminin, sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin üç ayrı firmaya ‘telif hakkı’ davası açtı. 6. İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, davalı şirketler yaptıkları savunmada davaya konu filmlerin en eskisinin 1975, en yenisinin ise 1990 yılı yapımı olduğunu, 1995’ten önce yapılan filmlerle ilgili kanunda herhangi bir düzenleme olmadığını belirterek davanın reddini istedi. Mahkeme de filmlerin sinema dışındaki gösterimi satışlara dayalı tazminat talep edilemeyeceğini belirterek davanın reddine karar verdi.

İstinaf Mahkemesi kararı kısmen bozdu

Karar üzerine Sunal Ailesi’nin avukatları da dosyayı İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. Bölge mahkemesi ise verilen red kararına karşı Kemal Sunal filmleriyle ilgili istenen ‘telif hakkı’ davasını kısmen kabul edilmesine karar verdi. Verdiği kararda, filmlerin çekildiği dönem ile şimdiki dönem arasında farklılık olduğunu, şimdiki dönemde filmlerin sadece sinemalarda oynatılmadığını, birçok dijital mecralarda da oynatıldığını dikkat çekti. Mahkeme ayrıca, 70 yıllık zaman aşımı süresine şöyle değinilerek, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 27. maddesi değiştirilerek yirmi yıl olan koruma süresinin eser sahibi veya komşu hak sahibinin hayatı boyu ve ölümünden sonra yetmiş yıl olarak uzatıldığı belirtildi.

Yargıtay önce kararı Sunal’ın aleyhine bozdu

Bölge Mahkemesi’nin ‘kısmen’ bozma kararı üzerine dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay, davayı Sunal ailesinin aleyhine bozdu. Yargıtay Yerel Mahkemeyi haklı buldu. Yargıtay’ın bu kararı üzerine Bölge Mahkemesi verdiği ‘telif hakkı’nın ‘Kısmen kabulü’ kararında direndi. Bölge Mahkemesi kararından vazgeçmeyince, mahkemeler arasında uyuşmazlık meydana geldi. Bunun üzerine dosya en üst mahkeme olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı.

Son kararı Yargıtay Hukuk Genel Kurulu verdi

Yaşanan bu uyuşmazlık üzerine dava Yargıtay Hukuk Genel Kurul’da görülmeye başlandı. Davayı inceleyen Genel Kurul, kararını verdi. Genel Kurul, Bölge Mahkemesi’nin verdiği ‘kısmen kabulü’ kararını doğru olduğunu belirterek ‘telif hakkı’ davasının kısmen kabul edilmesi kararını verdi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, davayla ilgili gerekçelerini 72 madde eşliğinde açıkladı. Filmlerin çekildiği dönemde, oyuncuların sadece sinema salonlarında gösterildiğini ve oyuncuların gelir kaynağının bu olduğunu söyledi. Ayrıca eser sahipliğine ilişkin hakların 70 yıllık koruma süresi olduğunu hatırlattı ancak o dönemde yeni yayın alanlarının dikkate alınmadığını belirtti.

Böylece Genel Kurul, açıkladığı gerekçelerin ardından ‘Bölge Adliye Mahkemesince yukarıda açıklanan hususlara değinilerek verilen direnme kararı usul ve yasaya uygun olup yerindedir’ diye ‘telif hakkı’ davasına son noktayı koydu. Bu duruma göre dava dosyası yeniden Yargıtay’a gidecek. Yargıtay verilen bu karar üzerine davayı Sunal ailesinin lehine bozacak. Yani, enel Kurul’un kararıyla Kemal Sunal’ın mirasçılarından izin alınmaksızın gerçekleştirilen haksız kullanımlar nedeniyle yapımcılar tazminat ödeyecek.