81. Venedik Film Festivali dün akşam törenle başladı. Tim Burton'ın 'Beterböcek Beterböcek' filmiyle açılan festivalde Sigourney Weaver'a da Yaşam Boyu Altın Aslan'ı verildi.

Oscar’a giden yol Venedik’ten geçer! Böyle söylenebiliyor artık. Çünkü 10 yıllık zaman diliminde Venedik Film Festivali’nde yer alan filmlerin bazıları Oscar’a aday oldu, bazıları Oscar da kazandı. ‘Suyun Sesi’, ‘Nomadland’ son 10 yılda hem Altın Aslan’ı hem de En İyi Film Oscar’ını alan filmler olarak bu önermenin zirvesinde.

‘Roma’, ‘Joker’, ‘Aşıklar Şehri’, ‘Birdman’ ve ‘Spotlight’ ise yolu Venedik’e düşen, sonra da Oscar’da iddialı adaylıklar alan yapımlar. Ki ‘Birdman’ ve ‘Spotlight’ Oscar yarışında En İyi Film Oscar’ına da ulaştılar.

Bütün bunlar aslında Venedik Film Festivali’nin direktörü Alberto Barbera sayesinde oldu. Hani geçenlerde Elon Musk’a kızıp Twitter’ını kapatan yönetici. Barbera 2012’den beri görevde. Göreve geldiğinde Venedik Film Festivali üç büyükler (Cannes, Berlin, Venedik) arasında sonuncuydu. Ama ikinciyle de epey prestij farkı vardı. Lakin Barbera ile birlikte Venedik bugün Berlin’den ikinciliği almış durumda.

‘Beterböcek’ alkışlarla karşılandı

İşte böyle bir manzarada dün akşam 81. Venedik Film Festivali törenle  başladı. Açılışta yakın zamanda yaşamını yitiren sinemacılardan Alain Delon, İtalyan aktör Roberto Herlitzka ve oyuncu Gena Rowlands anıldı. Açılış filmi Tim Burton’ın çok merak edilen, ‘Beterböcek’ filminin 36 yıl sonra gelen devamı ‘Beterböcek Beterböcek’ti. Dört dakika ayakta alkışlanan filmle ilgili eleştiriler olumlu. Eleştirmenler Burton’ın yeniden sinemaya döndüğünü söylüyor. Film 6 Eylül’de hem Türkiye’de, hem de ABD’de gösterime girecek ve biz de Burton’ın iyi eleştiriler alan filmini izleyeceğiz.

Sigourney Weaver ve Altın Aslan’ı.

Sigourney Weaver’a mesaj sürprizi

81. Venedik Film Festivali’nde bu yıl yönetmen Peter Weir ve oyuncu Sigourney Weaver’a Yaşam Boyu Altın Aslan’ı verileceği açıklanmıştı. ‘Alien’ ve ‘Avatar’, ‘Sisteki Goriller’, ‘Çalışan Kız’, ‘Buz Fırtınası’ filmlerinin kahramanı Sigourney akşam törende Altın Aslan’ını aldı. Oyuncu için sürpriz James Cameron’un gönderdiği mesajdı. Cameron mesajında “Sizinle çalışmak gerçekten büyük bir zevk Sigourney. Bana sorarsanız, eğer adalet varsa, eğer bu gece izleyiciler arasında Akademi üyeleri varsa, Oscar’ı almaya çoktan hak kazanmıştınız” diyerek Akademi üyelerine de selam gönderdi.

Altın Aslan’ın iddialıları

Festivalde büyük ödül Altın Aslan için bu yıl 21 film yarışacak. Pedro Almodóvar’ın ‘The Room Next Door’u, Luca Guadagnino’nun ‘Queer’i, Todd Phillips’in bu yılın favori filmlerinden ‘Joker: İkili Delilik / Joker: Folie à Deux’sü ve Pablo Larrain’in yönettiği Angelina Jolie ve Haluk Bilginer’in rol aldığı Maria Callas’ın hayatını anlatan ‘Maria’ yarışacak filmler arasında merak edilen yapımlar (Bir de son dakika haberi verelim. ‘Maria’nın dünya haklarını festival başlamadan hemen önce Netflix satın aldı).

Isabelle Huppert ve James Gray yan yana geldi!

Altın Aslan’ı verecek jüriye festivalin gediklilerinden Isabelle Huppert başkanlık ediyor. Huppert, Claude Chabrol’ün yönettiği ‘Story of Women’ (1988) ve ‘Seremoni’yle (1995) filmleriyle iki kere Venedik Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü almıştı. Huppert’e jüri üyesi olarak James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz ve Zhang Ziyi eşlik ediyor. Burada bir parantez açalım. Huppert ve Gray 2009’da Cannes’da da jürideydiler. Huppert jüri başkanıydı ve Gray’le ödüller konusunda sert tartışmaya giriştikleri iddia edilmişti. Lakin dünkü açılışta yan yana geldikleri görüldü. Huppert açılışta “Burada olmak büyük bir onur ve büyük bir mutluluk. Bu gece hangi dili konuşsam diye kendime sordum ama kimseyi dışlamayan, sonsuza kadar yaşamayı hak eden akıllı, evrensel bir dil var. Bu da sinemanın dili” diyerek sinemanın evrenselliğine vurgu yaptı.

‘Gecenin Kıyısı’ dünya prömiyerini 81. Venedik Film Festivali’nde yapacak.

Üç Türk filmi festivalde

Gelelim festivaldeki Türk sinemasına. Venedik Film Festivali’nin bu seneki seçkisinde Murat Fıratoğlu’nun ilk filmi ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ Ufuklar / Orizzonti bölümünde yarışacak. Ahmet Rıfat Şungar ve Berk Hakman’ın başrollerinde yer aldığı Türker Süer’in yönettiği ‘Gecenin Kıyısı’ ise Ufuklar Ekstra/ Orizzonti Extra bölümünde gösterilecek. Cansu Baydar imzalı kısa film ‘Neredeyse Kesinlikle Yanlış’ da dünya prömiyerini Venedik’te yapacak.

Festival bu sene Lady Gaga, Joaquin Phoenix, Julianne Moore, Tilda Swinton, Angelina Jolie, Daniel Craig, Adrien Brody, Felicity Jones, Cate Blanchett, George Clooney, Brad Pitt, Monica Bellucci, Michael Keaton ve Jenna Ortega gibi isimleri ağırlayacak.

ALTIN ASLAN İÇİN YARIŞACAK 21 FİLM

🔴 And Their Children After Them (Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma)

🔴 April (Dea Kulumbegashvili)

🔴 Babygirl (Halina Reijn)

🔴 Battleground (Gianni Amelio)

🔴 The Brutalist (Brady Corbet)

🔴 Diva Futura (Giulia Louise Steigerwalt)

🔴 Harvest (Athina Rachel Tsangari)

🔴 I’m Still Here (Walter Salles)

🔴 Joker: İkili Delilik / Joker: Folie À Deux (Todd Phillips)

🔴 Kill The Jockey (Luis Ortega)

🔴 Love (Dag Johan Haugerud)

🔴 Maria (Pablo Larrain)

🔴 The Order (Justin Kurzel)

🔴 Queer (Luca Guadagnino)

🔴 The Quiet Son (Delphine Coulin, Muriel Coulin)

🔴 The Room Next Door (Pedro Almodovar)

🔴 Sicilian Letters (Fabio Grassadonia, Antonio Piazza)

🔴 Stranger Eyes (Yeo Siew Hua)

🔴 Three Friends (Emmanuel Mouret)

🔴 Vermiglio (Maura Delpero)

🔴 Youth (Homecoming) (Wang Bing)