80. Venedik Film Festivali'nin programı belli oldu. Altın Aslan ödülü için David Fincher, Sofia Coppola, Yorgos Lanthimos, Bradley Cooper ve Ryusuke Hamaguchi'nin yeni filmlerinin de bulunduğu 23 film yarışacak. Roman Polanski, Woody Allen, Michael Mann, Luc Besson'in filmleri de festivalde.

80. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışacak filmler belli oldu. Festivalde David Fincher, Sofia Coppola, Ava DuVernay, Yorgos Lanthimos, Bradley Cooper ve Ryusuke Hamaguchi’nin yeni filmlerinin de bulunduğu 23 film yarışacak.

Festival başkanı Roberto Cicutto ve sanat yönetmeni Alberto Barbera tarafından duyurulan seçki Oyuncular Birliği grevinden çok da etkilenmemişe benziyor. Grev, oyuncuların etkinlik ve gösterimlere katılmasını yasaklasa da ünlü oyuncu ve yönetmenlerin filmleri festival programına alındı. Matteo Garrone, Michael Mann, Pablo Larrain, Stephane Brize ve Lucy Besson’un filmleri yarışmada yerlerini alacak.

Grev nedeniyle yapılan tek değişiklik açılış filmi oldu. ‘La La Land’, ‘Whiplash’, ‘First Man’ gibi filmlerinin yönetmeni Damien Chazelle’in jüri başkanı olduğu festival aslında ‘Challengers’ filmiyle açılacaktı. Luca Guadagnino’nun, başrolü Zendaya’ya emanet ettiği film, Oyuncular Birliği grevi nedeniyle festivalden çekildi. Festival, ana yarışma kategorisinde de yarışacak Edoardo De Angelis imzalı ‘Comandante’ ile açılacak.

Yönetmen  Roman Polanski, 1977’de 13 yaşında olan Samantha Geimer’i ilaç ve içkiyle uyuşturduktan sonra tecavüz etmişti. 

Tartışmalı isimler de seçkide

Venedik seçkisi sinema adına heyecan uyandırsa da filmlerinin yanı sıra taciz davalarıyla gündeme gelen yönetmenlerin festivalde yer alacak olması tartışmaları da beraberinde getirdi. Roman Polanski ‘The Place’, Woody Allen ‘Coup de Chance’ filmleriyle yarışma dışı kategoride festivalde izleyicilerle buluşurken Luc Besson imzalı ‘DogMan’ yarışma bölümünde ilk gösterimini gerçekleştirecek. Bu üç erkek yönetmenin ortak özelliği ise taciz iddialarıyla karşı karşıya kalmaları.

‘Polanski olağanüstü bir film yaptı’

Ancak Venedik Film Festivali, taciz iddialarıyla anılan yönetmenlere festivale yer verme konusunda herhangi bir tereddüt yaşamıyor. Öyle ki festival direktörü Alberto Barbera kararlarının arkasında durdu: “Polanski davası 50 yıldır tartışılıyor. Bir insanın sorumluluklarıyla bir sanatçının sorumlulukları arasında neden ayrım yapılamadığını anlamıyorum. Polanski 90 yaşında, çalışan birkaç ustadan biri, olağanüstü bir film yaptı… Bu kariyerinin son filmi olabilir, ancak umarım 105 yaşına kadar film yapan ‘De Oliveira’ gibi olur.”

30 Ağustos- 9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek 80. Venedik Film Festivali’nin Altın Aslan için yarışacak filmler ise şöyle:

ANA YARIŞMA

‘Evil Does Not Exist’-Ryusuke Hamaguchi
‘Comandante ‘- Edoardo De Angelis
‘The Promised Land’ Nikolaj Arcel
‘Dogman’- Luc Besson
‘Le Bête’- Bertrand Bonello
‘Hors-Saison’- Stéphane Brizé
‘Enea’ Pietro Castellitto
‘Maestro’- Bradley Cooper
‘Priscilla’- Sofia Coppola
‘Finally Dawn’- Saverio Costanzo
‘Lubo’- Giorgio Diritti
‘Origin’- Ava DuVernay
‘The Killer’- David Fincher
‘Memory’- Michel Franco
‘Io Capitano’- Matteo Garrone
‘Poor Things’- Yorgos Lanthimos
‘El Conde’- Pablo Larrain
‘Ferrari’- Michael Mann
‘Adagio’- Stefano Sollima
‘Woman Of’- Malgorzata Szumowska, Michal Englert
‘Holly’- Fien Troch
‘Die Theorie Von Allem’- Timm Kroger
‘The Green Border’ -Agnieszka Holland

 

Venedik’te iki Türk filmi yarışacak