İngiltere’de vergisini ödeyemeyen bir aile tarihi bir çözüm yolu üretti. Koleksiyoner aile elinde bulundurduğu 11 milyon euro değerindeki 500 yıllık Apollo heykelciğini vergi borcuna karşılık İngiliz devletine verdi. Rönesans döneminin ruhunu yansıtan heykelcik 1958 yılından bu yana sergilendiği Cambridge Üniversitesi bünyesindeki Fitzwilliam Müzesi’nin daimi koleksiyonuna eklenecek.
Rönesans sanatçısı Pier Jacopo Bonacolsi tarafından 1522 yılında iki yıllık bir çalışma sonucu tamamlanan heykelcik 41.3 santimetre yüksekliğinde. İngiltere’deki uzmanlar tarafından başyapıt olarak değerlendirilen heykelcik Antik Çağ’da yapılan 2.5 metrelik Apollo heykelinin minyatürü olarak kabul ediliyor.
500 milyon euro değerindeki eserler devlet envanterine geçti
İngiliz albay Mildmay Thomas Boscawen’ın biriktirdiği, tutkunu olduğu Rönesans dönemine ait koleksiyonun bir parçası olan heykelcik onun ölümünden sonra el değiştirmişti. Cecil Lewis’in satın aldığı heykelcik uzun yıllardır Cambridge Üniversitesi’nin içinde yer alan Fitzwilliam Müzesi’nde sergileniyordu. Veraset vergisini ödemekte güçlük çeken Cecil Lewis eseri borcuna karşılık daimi olarak müzeye verdi.
Veraset vergisine karşılık bu tip tarihi eserlerin verilmesi uygulaması İngiltere’de bir süredir uygulanmakta. Vergisini ödemeyen İngiliz vatandaşları sahip oldukları tarihi eserleri devlete veriyor. O tarihi eserler sonra da uygun görülen müzelerin envanterine geçiyor. İngiltere’de devlete ait tüm müzelerin ücretsiz olduğunu da hatırlatalım. İngiliz Hükümeti’nin uyguladığı bu politika sayesinde10 yıl içinde yaklaşık 500 milyon euro değerindeki tarihi eser devlet envanterine geçti.