Bugünkü Norveç ve Danimarka’dan yola çıkan Viking gemileri 865 yılından itibaren Britanya adasına ulaşmaya başladı. Gelen dev bir orduydu, büyük bir savaş gücüydü.
Britanya adasında East Anglia’da, Northumbria’da, Mercia’da ve Wessex’de 15 yıl boyunca kanlı savaşlar oldu. Krallar devrildi, manastırlar yağmalandı, çok kan döküldü. Ama bir yandan Britanya toplumu değişirken bir yandan da Vikingler değişti, Viking savaş lordları Anglo-Sakson usulü krallıklar kurmaya çalıştı, çoğu Hristiyanlığı kabul etti, diplomasi başladı.
İngiliz gazetesi The Guardian’daki habere göre bütün bunları yapan dev Viking ordusunun sadece bir ordu olmadığı yakın zamanda ortaya çıktı. İki Ortaçağ uzmanı arkeolog Dawn M. Hadley ve Julian D. Richards’ın yeni yayınlanan ve uzun bir araştırmaya dayanan makalesine göre dev Viking ordusunda sadece askerler yoktu. Profesör Hadley, “Bulgularımız bize dev ordunun basitçe bir askeri güç olmadığını gösterdi” diyor, “Bu erkekler, kadınlar, çocuklar, zanaatkarlar ve tüccarlardan oluşan gerçek bir toplumdu. Bulgularımız Viking yerleşimlerinde karmaşık bir toplumda olabilecek her şeyin olduğunu gösterdi” diyor.
Hadley ve Richards, bu araştırmalarında daha önce bilinmeyen düzinelerce yeni Viking yerleşimi daha keşfetmişler, ayrıca en az 50 yerleşimin daha Vikingler tarafından ziyaret edildiğini bulmuşlar.
İngiltere’de ellerinde metal dedektörleriyle kalıntı arayan meraklılar uzun yıllardır Vikinglerden kalma parçalar buluyor zaten. İki profesör geri dönüp yıllar içinde bulunan bu parçaları da yeniden incelemişler.
Örneğin, Vikinglerin yaptığı bir yağma sırasında alındığı düşünülen bir haç var . Hacın bir yarısı Yorkshire civarında bulunmuş. İlginç biçimde tam o haçın diğer yarısı epey uzakta Lincolshire yakınında ortaya çıkmış. Yani iki Viking bu yağmayı bölüp paylaşmışlar.