Yazar Yavuz Ekinci’nin 2014 yılında çıkan ‘Rüyası Bölünenler’ romanı yayınlanmasından dokuz yıl sonra 14 Mart 2023’te İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi üzerine, kitabın basım, dağıtım ve satışı yasaklanmış, kitabın nüshalarına el konması ve toplatılması kararlaştırılmıştı. Kararın gerekçesi “örgüt propagandası” olarak açıklanmıştı.
Ekinci romanı için yeni bir dava açıldığını sosyal medya hesabından duyurdu: “İstanbul Cumhuriyet Savcısı 2014 yılında yayımlanan ‘Rüyası Bölünenler’i yazdığım için bana yeni bir dava açtı. Davanın ilk duruşması 18 Eylül Çağlayan Adliyesi, 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacak. Duruşma saati: 09: 30.”
Ekinci paylaşımında yaşadığı süreci de anlattı, uzun bir zamandır mahkemelerle boğuştuğunu söyledi: “Çoğu arkadaşım bana açılan davaların seyrini biliyor. Hem bilgi vermek hem de yaklaşan duruşmayı sizlerle paylaşmak için şu ana kadar olan olayları ve davaları art arda yazdım. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, 2011 ve 2012 yıllarında paylaştığım sıradan tweetlerden dolayı bana dava açtı. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandım. Üç duruşmadan sonra mahkeme bana 1 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası verdi. İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi, Şubat 2022’de ifademi bile almadan 2014 yılında Doğan Kitap Yayınevi’nden yayınlanan ‘Rüyası Bölünenler’ romanımı yasaklayıp toplattı…”
Yazarlardan tepki
Yavuz Ekinci’ye açılan davaya edebiyat, kültür-sanat camiasından birçok isim tepki gösterdi. Yazar Ahmet Ümit, Yavuz Ekinci’nin açıklamasını paylaştığı tweetinde açılan davaya “Edebiyatı yargılamak rüzgarı hapsetmeye benzer, asla başarılamaz. Yavuz Ekinci’nin kitaplarına özgürlük…” ifadeleriyle tepki gösterdi. Ece Temelkuran “Romanları adliye koridorlarında sürüklemek gibi bir pespayelik. Yanındayım,” Yekta Kopan ise “Yavuz Ekinci kitap fuarlarında, imza günlerinde okurlarıyla buluşmalı. Ama o yazdığı roman nedeniyle adliye koridorlarında, mahkeme salonlarında…” diyerek Ekinci’ye destek verdi.