Yerebatan Sarnıcı İstanbul’a yolu düşenlerin ilgi gösterdiği mekânların başında geliyor. Gidenler bilir, efsunlu bir atmosfer var burada. 1500 yıllık tarihi sarnıç altı yıllık bir restorasyon çalışmasından sonra 2022’de ziyarete açılmıştı. Doğu Roma İmparatoru Jüstinyen döneminde İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen sarnıç açıldıktan sonra konserlere ev sahipliği yapmış İstanbulluları ağırlamıştı.
Mekân bu kez de Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Konukları da Çek çağdaş heykeltıraşları Vlastimil Beránek ve Jaroslav Prošek’in eserleri. Küratörlüğünü Dr. Mahir Polat ile Miroslav Kroupa’nın üstlendiği serginin başrolünde taş ve su var. Evet, tam da mekanın ruhuna uygun.
Sergi vesilesiyle yolumuzu Yerebatan Sarnıcı’na düşürdük. Bilenler bilir, sarnıca girişteki upuzun kuyruk meşhurdur. Durum yine aynıydı, özellikle yabancı turistlerin olduğu uzun bir sırayı aşıp girdik sarnıca. Açıkçası ziyaretçiler tarihi mekanda kendilerini bekleyen sergiden habersiz gibi görünüyordu. Tabii haksız da sayılmazlar, zira Yerebatan Sarnıcı’nda sergiye dair herhangi bir duyuru ya da tanıtım yok. İlerleyen zamanlarda belki bu eksiklik giderilir.
Vlastimil Beránek’in geçmiş ve bugün üzerine odaklanan cam eserleri sarnıcın su ve taşlarıyla etkileşime girerek Yerebatan Sarnıcı’nın su ve ışığıyla bütünleşiyor. Mekanda ışıklar değiştikçe ziyaretçilerin anlık tepkileri de değişiyor, “Aaaa” diye şaşırma nidaları duyabilirsiniz, şaşırmayın.
Jaroslav Prošek’in eserleri ise izleyiciyi yaklaşık altı bin yıl önce Mezopotamya’da üretilen ilk camın aynı döneme ait yarı fosil meşe ağacı malzemesiyle buluştuğu tarihe götürerek izleyiciyi kolektif hafızayla ve şimdiki zamanla ilgili sorular üzerine düşündürüyor.
Sergi 30 Kasım’a kadar ziyarete açık.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bodrum’dan sergiler…
Pera Müzesi, İstanbul- Ters Yüz PƎRⱯ: Ters Yüz PƎRⱯ sergisi de göz açıp kapatılınca kadar hızlı geldi geçti! Tahran, Osaka, Hong Kong, Berlin, İstanbul, Weimar ve Almanya’nın diğer kentlerinden 20 sanatçı, mimar ve araştırmacıyı bir araya getiren Ters Yüz PƎRⱯ sergisi 18 Ağustos’a kadar müzenin 4. ve 5. katlarında ziyaret edilebilir.
Zilberman Galeri, İstanbul- Genç Yeni Farklı : Zilberman Galeri’nin açık çağrı yoluyla genç sanatçıları davet ettiği Genç Yeni Farklı sergisinde Nazif Can Akçalı, Ece Bal, Zeynep Baloğlu, Fatmanur Bostancı, Ekin Kemal Düz, Sude Erkoyuncu, Ramazan Ertuğrul, Yekateryna Grygorenko, Abdullah Güler, Ece Haskan, Emre Keskin, Ahmet Kıran, İmelda Kuyumcu ve Lale Yılmaz’ın çalışmaları yer alıyor.
Bulgur Palace, İstanbul- Magnum İstanbul’da: Hazır havalar güzelleşmişken Emin Özmen, Ara Güler, Robert Capa ve Henri Cartier Bresson gibi efsanelerin çektiği fotoğraflara yakından bakıp avluda bir kahve içmek iyi bir hafta sonu kaçamağı olabilir. O halde sizi Bulgur Palace’a alalım. Paris, Londra ve New York merkezli fotoğraf ajansı Magnum Photos’un 77. yıl sergisi olan Magnum İstanbul’da, 70 sanatçının 200’den fazla fotoğrafından oluşuyor. Sergiyi 31 Ağustos’a kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul Modern, İstanbul-Senin Beklenmedik Karşılaşman: Çağdaş sanat dünyasının yıldız isimlerinden Olafur Eliasson heykelleri ve enstelasyonlarıyla meşhur. Sanatçı bu yaz ilk kez İstanbul’a arz-ı endam etti. Sanatçının 30 yıllık kariyerinin özeti niteliğindeki ‘Olafur Eliasson: Senin Beklenmedik Karşılaşman’ başlıklı sergi; su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanıyor. Sergi İstanbul Modern’de ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Uzunca bir süre daha açık olacak ancak biz sıcak yaz günlerini değerlendirin deriz.
Urladam, İzmir-Gizemli Derinlikler: Urladam Ege’nin bağrında adeta bir kültür sanat vahası. Geçen ay Ercan Kesal ve Nazan Kesal’ın açtıkları bu sanat mekanını ziyaret etmiştik. Urladam’ın hikayesini merak edenleri şöyle alalım, biz devam eden bir sergiyi not düşelim: ‘Gizemli Derinlikler.’ 30 sanatçının eserlerinin yer aldığı resim sergisi ziyaretçilerin hayal gücünü ve iç dünyasını harekete geçirme niyetinde. Yolu Urla’ya düşenler 13 Ağustos’a kadar ‘Gizemli Derinlikleri’ keşfedebilir.
Bodrum Loft, Bodrum- Persona: Bodrum’da yaz başka elbette ama son yıllarda dergiler de bir başka… Bodrum’un Demirbükü Koyu’nda yer alan, Bodrum Loft, bu yaz Persona sergisine ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda Almanya merkezli KÖNİG Galeri ve Fransa merkezli Perrotin Galeri ile düzenlediği sanat etkinlikleriyle dikkat çeken mekân, bu yıl Avrupa’nın önde gelen bir başka galerisi Thaddaeus Ropac ile çalışıyor. Sergi, 1 Eylül’e kadar kadar görülebilir.
WU Yalıkavak, Bodrum-Pop-Up: WU Yalıkavak, IV. Pop-Up sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide yer alan 20 sanatçının, farklı teknik ve tarzlarla oluşturdukları 41 eser yer alıyor. Sanatçıların kişisel deneyimlerini yansıtan eserler, Bodrum’un ruhunu ve enerjisini yansıtan renkler ve formlarla bir araya geliyor. IV. Pop-Up sergisi,Wu Yalıkavak’da 8 Eylül’e kadar görülebilir.
Cermodern, Ankara-Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk: Ankara’daki Cermodern Galeri, Cumhuriyet’in 100. yılına saygı duruşunda bulunan sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyu ile paylaşılan 250 adet yayımlanmamış fotoğrafıyla; kendisine ve dönemin önemli kişilerine ait yazışma, telgraf, gazete, dergi ve belgelerle birçok tarihsel obje de yer alıyor. Bu objelerden Atatürk’ün kişisel eşyaları, imzaladığı fotoğrafları, Türkiye’den ve dünyadan fotoğrafçıların çektiği fotoğrafları da serginin dikkat çekici bir bölümünü oluşturuyor. Sergi 18 Ağustos’a kadar devam edecek, meraklılarına duyurulur.