Yıldız Sarayı açılır açılmaz büyük ilgi gördü. 1 Eylül'e kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek tarihi sarayı 26 günde yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti. 19 Temmuz'da açılan sarayın bazı bölümleri 100 yıl sonra ilk kez gezilebildi.

Sultan III. Selim zamanında yaptırılan ve Sultan II. Abdülhamid zamanında genişletilerek devlet sarayı haline getirilen Yıldız Sarayı 26 günde 197 bin kişiyi ağırlayarak bir rekora imza attı. Saray altı yıllık restorasyonun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Temmuz’da ziyarete açılmıştı. Yıldız Sarayı önceki pazar günü 9 bin 584 kişiyi konuk ederken günde ortalama 7 bin 500 kişi tarafından ziyaret edildi.

100 yıl sonra ilk kez

Restorasyonla Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Küçük Mabeyn Köşkü ve Harem Dairesi başta olmak üzere birçok yapı halkla buluştu. Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmalarının ardından müze-saray olarak kapılarını açan yapıdaki Büyük ve Küçük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Limonluk Kasr-ı Hümayunu, Sultan II. Abdülhamid’in şahsi kütüphanesi ve Has Bahçe tarihinde ilk kez görüldü. Bunlar 100 yıldır ziyarete kapalıydı.

Biyoçeşitliliği, su yolu ve peyzaj tasarımıyla dikkati çeken “Hamid Bahçesi” ile Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Mabeyn Köşküde saray ziyaretçilerinin yoğun ilgisini çeken bölümler arasında.

Türkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser