Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında 1 Kasım'da kapılarını ziyaretçilere açan Cumhuriyetin Yüzü sergisi yoğun ilgi görüyor. Borusan Kocabıyık Vakfı'nın düzenlediği sergi gördüğü ilgi üzerine 2 Haziran'a kadar uzatıldı.

Cumhuriyetin 100. yılı şerefine 2023’te çok sayıda etkinlik halkla buluştu. 1 Kasım’da kapılarını ziyaretçilere açan Cumhuriyetin Yüzü sergisi bunlardan biriydi. Borusan Kocabıyık Vakfı’nın Galataport’ta açtığı sergi ilk gününden itibaren yoğun ilgi gördü. Küratörlüğünü İzzettin Çalışlar’ın üstlendiği sergi bu ilgi üzerine 2 Haziran’a kadar uzatıldı. Sergi pazartesi hariç her gün 11.00-20.00 arasında ücretsiz gezilebiliyor.

Cumhuriyetin kültür devrimi bu sergide

Erken Cumhuriyet dönemindeki çok boyutlu toplumsal dönüşümün kültür, sanat ve sosyal yaşamdaki izlerine odaklanan Cumhuriyetin Yüzü sergisi dönemin plastik sanatlar, müzik, edebiyat, grafik ve mimari tasarım, sahne sanatları, müzecilik, arkeoloji, sinema gibi kültürel disiplinlere bakışını günümüze taşıyor. Borusan Contemporary’nin katkılarıyla hayata geçirilen sergi milli mücadele ve sonrasını kapsayan çeyrek asırlık dönemdeki çok boyutlu toplumsal dönüşümü sanat ürünlerinin yanı sıra akademik sanat tarihi disiplini kapsamında ele alırken dönemin estetik anlayışını sosyal yaşamdaki izleriyle aktarıyor.

Sergide aralarında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İBB, Salt, Kültür Bakanlığı Film Arşivi, Yapı Kredi Tarihi Arşivi, Semiha Berksoy Opera Vakfı ve İnönü Vakfı’nın da olduğu kültür sanat kurumları ile galeriler, kişisel arşivler, vakıflar, araştırma merkezleri, resmi arşivler ve üniversitelerin koleksiyonlarından 500’ü aşkın orijinal ve dijital eser, belge ve efemera yer alıyor. Cumhuriyetin Yüzü sergisi orijinal eser, belge ve efemera ile dijital deneyimlerin de birlikte tasarlanmış dönemin ruhunu kapsayıcı içerik bütününü izleyicilere 2 Haziran’a kadar sunmaya devam edecek.

İzzeddin Çalışlar: Cumhuriyet kültürü sosyal hayata yaydı