Hapis ve kırbaç cezası sonrası ülkesini terk eden İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof şu an Almanya'da. Yeni filmiyle Cannes'a gitmeye hazırlanan yönetmen kaçış rotasını anlattı, günün birinde İran'a dönmeye hazır olduğunu söyledi.

Gizlice film çeken ve Cannes Film Festivali’ne katılan İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof’a önce yurtdışı yasağı kondu daha sonra tüm mal varlığı elinden alındı, hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı. Rasoulof bu baskılardan sonra ülkesini terketmiş artık güvenli bir yerde olduğunu duyurmuştu.

Yeni filmi ‘The Seed of the Sacred Fig’in Cannes Film Festivali’nde yapılacak prömiyeri öncesi ülkesini terk eden  yönetmen şu an Almanya’da. Kaçış haberini verdiğinde rotasına dair herhangi bir bilgi paylaşmayan Rasoulof ilk kez Guardian’a konuştu.İzlenebilir tüm elektronik cihazları atıp, sınır boyunca yürüdüğünü anlattı. Macerasını “Birkaç saatlik, yorucu ve son derece tehlikeli bir yürüyüştü” diyerek tanımladı. Yönetmen yaşadıklarının kendisine kaçmaktan başka çare bırakmadığını, ne olursa olsun halkının hikayesini anlatmak istediğini söyledi: “Benim görevim, İran’da neler olup bittiğine ve İranlı olarak sıkışıp kaldığımız duruma dair anlatıları aktarabilmek. Bu hapishanede yapamayacağım bir şey.”

Rasoulof her ne kadar İran’ı terk etmiş olsa da ülkesinden ayrılmak zorunda kalmış pek çok kişi gibi her an dönmeyi beklediğini, “bavulunun her zaman hazır” olduğunu anlatıyor: “Aklımda çok yakında dönme fikri var, ama sanırım ülkeyi terk  eden tüm İranlılar için durum budur. Hepsinin hazır bir bavulu var.”

Daha önce de hapis cezası almıştı

İran’ın önde gelen yaşayan film yapımcılarından biri olan Mohammad Rasoulof, bazıları hücrede olmak üzerek için İran hapishanelerinde iki kez yattı. 52 yaşındaki yönetmen 2017’deki Cannes Film Festivali’nde ödül kazanan ‘İnatçı Bir Adam / A Man of Integrity’ nedeniyle 2019 yılında bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İdam cezası karşıtı filmi ‘Şeytan Yoktur / There is No Evil’ ile 2020 yılında Berlin’de Altın Ayı ödülü kazanan yönetmen Temmuz 2022’de hükümetin ülke çapındaki protestolara baskı uygulamasını kınamış, paylaşımlar yapmış, ardından gözaltına alınmıştı. Sağlık sorunları nedeniyle 2023’te geçici olarak serbest bırakılan yönetmen Rasoulof daha sonra affedilmişti. Hapis cezası kaldırılsa da yönetmene “rejime karşı propaganda” suçundan bir yıl kürek cezası ve iki yıl İran dışına çıkma yasağı getirilmişti. Yönetmen ceza nedeniyle geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış jürisinin üyesi olmasına rağmen festivale katılamamıştı.

İranlı yönetmene Cannes cezası: Kırbaç