Atina’ya en hakim noktada bulunan Akrapol’den sökülüp kaçırılan Elgin mermerleri uzun yıllardır British Museum’da sergileniyor. Yunanların geçen yaz gerçekleşen seçimlerde siyasi koza dönüştürecek kadar çok önemsediği bu binlerce yıllık eserin iadesi adeta bir yılan hikâyesine dönmüş durumda.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İngiliz mevkidaşı Rishi Sunak’ın tarihi eserlerin iadesi konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlığı görüşmek üzere planlanan ikili görüşmenin son anda iptal ettiğini açıkladı ve bu durumdan hoşnutsuz olduğunu anlattı.
İki liderin Londra’da dün görüşmeleri planlanırken yaşanan anlaşmazlık nedeniyle görüşmenin gerçekleşememesi Yunanistan’da hayal kırıklığı yarattı. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, görüşmenin iptal edildiğinin duyulması sonrası yaptığı açıklamada tarihi eserlerin iadesi konusunda Rishi Sunak’ın herhangi bir planı olmadığını açıkladı.
Elgin mermerleri Miçotakis’in seçim vaadiydi
Eseri yeniden ait olduğu topraklara getirmeyi vaat eden şu anki Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bu sözünü tutabilmek adına hukuki mücadelesini sürdürüyor. Nisan ayında konu hakkında açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, tarihi eserlerin, British Museum’da güvende olduklarını ifade etmiş, iade için kapıları kapatmıştı. Ancak aylardır hırsızlık skandalıyla çalkalanan British Museum’un güvenliğine dair tartışmalar ise sürüyor. Üstelik bu tartışmalarda Yunanistan yalnız değil. Türkiye, Mısır ve Çin de müzede sergilenen eserlerin iadesine yönelik taleplerini daha yüksek sesle yineliyor.
19. yüzyılın başlarında Elgin Kontu İngiliz diplomat Thomas Bruce tarafından Yunanistan’daki Akropolis’te bulunan Parthenon Tapınağından alınan mermerler, günümüzde British Museum’un en çok ilgi gören eserleri arasında yer alıyor. Yunan yetkililer uzun yıllardır mermerlerin çalındığını savunurken İngiltere ise bunu reddediyor. Eserlerin iadesi konusu iki ülke arasında on yıllardır bir ihtilaf olmayı sürdürüyor.
İngilizler iadeyi onaylıyor
Öte yandan İngiliz kamuoyunun yüzde 66’sı Elgin mermerlerinin Atina’ya iadesinin doğru olacağı görüşünde. Bu durum tabii başta British Museum olmak üzere ülkenin çok sayıda müzesinde bulunan ve aralarında Türkiye ile Mısır’ın da olduğu çok sayıda ülkeden kaçırılan eserin akıbeti için de bir anlam taşımakta. Zira British Museum’un en önemli simgesi olan Knidos Aslanı bilindiği üzere Datça’daki aynı adlı antik kente ait.