Vincent van Gogh ve Claude Monet gibi ressamların tablolarına ev sahipliği yapan Kunsthaus Zürih skandalla çalkalanıyor. Naziler tarafından yağmalandığı ortaya çıkınca ünlü ressamların müzedeki tabloları sergiden kaldırıldı.

Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustave Courbet, Henri de Toulouse-Lautrec ve Paul Gauguin gibi büyük ressamların eserlerine ev sahipliği yapan İsviçre’deki Kunsthaus Zürih’te bir skandal ortaya çıktı. Ülkenin en prestijli müzesi olan tarihi kurumdaki eserlerin bir bölümünün Naziler tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında yağmalanan tablolar olduğu ortaya çıktı. Müzede sergilenen tabloların çalıntı olduklarının ortaya çıkması üzerine kalıcı sergiden çıkarılıp depoya kaldırıldığı açıklandı.

Kunsthaus Zürih tabloları aileye iade edecek

BBC’nin haberine göre İsviçreli iş insanı Emil Bührle’ye ait koleksiyonda yer alan eserlerin Naziler tarafından çalınmış olduğu tahmin ediliyor. Bu tahmini güçlendiren unsurlardan biri Bührle’nin servetini Nazilerle işbirliği sayesinde edinmesi. Beş tablonun çalıntı olabileceğine dair şüphelerin ardından eserler sergiden çıkarıldı. Sergiden kaldırılan tablolar Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustave Courbet, Henri de Toulouse-Lautrec ve Paul Gauguin imzası taşıyor.

Kunsthaus Zürih’te sergilenen beş tablonun aslında İkinci Dünya Savaşı’nda öldürülen Yahudi iş insanı Max Silberberg’e ait olduğu düşünülüyor. Naziler Silberberger’in elinden aldıkları bu tabloları bir süre sonra açık artırmaya çıkarmıştı. Müzayedede de kendileriyle işbirliği yapan Emil Bührle tabloları satın almıştı. Gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra tablolar hem Max Silberberg’in ailesine iade edilecek, hem de müze adına tazminat ödenecek.

Bir milyon cd satışını geçen ilk albümdü: Brothers in Arms 39 yaşında