Beyaz elbisesinden ve çevresine toplanmış nedimelerden evlenmek üzere olduğu anlaşılıyor. Buna rağmen yüzünde gelinlere yakıştırılan mutluluğun izleri yok. Hatta biraz üzgün, daha çok da kızgın. Ressamının ona uygun gördüğü adıyla ‘Tereddütlü Nişanlı’ gözlerini hiç kaçırmadan 157 yıl öncesinden bugüne bakıyor ve öfkesini içine atmak yerine haykırmak isteyen kadınlara güç veriyor.
New York Times’ta yayımlanan habere göre Auguste Toulmouche’nin resmi, daha doğrusu resimdeki gelin figürü Tiktok’ta viral oldu. Şimdi kadınlar bu resmin üzerine yazdıkları notlar ve #femalerage (kadın öfkesi) #literallyme (gerçekten ben) gibi etiketlerle kızgınlıklarını dışa vurma ihtiyacını dışa vuruyor.
Los Angeles’ta senaryo yazarı olan 32 yaşındaki Jenn Ficarra, resmi ilk kez geçen hafta ‘öneriler’ sayfasında görmüş. O güne kadar ressam Toulmouche’u tanımıyor olsa da gelinin bıkkın ve kızgın bakışlarıyla hemen bağ kurmuş ve hemen kendi videosunu çekmiş.
Jenn Ficarra ilk karede geline söylenmesi beklenen klişeyi yazmış: “Kaba olma.” İkinci karede ise bu kez gelinin ağzından konuşuyor, daha doğrusu aklındakini dile getiriyor: “Burada kabalık yok ama istersen hemen getirebilirim.” Kızgın gelin bir başka deyişle, “Daha kaba halimi görmedin” diyor.
Fransız ressam Auguste Toulmouche 1829 – 1890 yılları arasında yaşadı ve çoğunlukla orta üst sınıf Parisli kadınları ev içi sahnelerde resmetti.
1866’da yaptığı ‘Tereddütlü Nişanlı’ bu resimlerden farklı olarak bir kadından yansıyan ve toplum tarafından çok da hoş karşılanmayan olumsuz bir duyguyu yansıtıyordu.
Bir kadının gözlerini dikip ters ters bakması hele de bundan 150 yıl önce ve kendi düğün gününde hiç hoş karşılanmazdı. Peki Auguste Toulmouche’nun gelini neye ya da kime kızgın?
Tabloda üst sınıf bir evde zengin giysiler içinde dört genç kadın var. Philadelphia Temple Üniversitesi Tyler Sanat ve Mimarlık Okulu’nda modern ve çağdaş sanat profesörü Therese Dolan, “asık yüzlü gelin” ifadesinin alışılmadık olduğunu belirtiyor: “19. yüzyıl resminde bu tür bir çizgiye pek sık rastlanmaz. Kadın varlıklı olduğu belli olan ailesinin seçtiği kişiyle evlenmek zorunda kaldığı için mutsuz.”
O dönemde Paris’te kadının evlendikten sonra sosyal hayattaki birçok hakkını kaybettiği düşünülürse bu öfke daha da anlaşılır hale geliyor. Profesör Dolan’a göre Toulmouche’un başarısı çizdiği kadının ruhuna girmiş olması.
Queer veda
Toulmouche’un bazı eserlerini satan Bedford Fine Art galerisinin sahibi Joan Hawk, resmin yeniden canlanmasının genç kadınların evliliğe karşı değişen tutumlarıyla ilgili olabileceğini söylüyor ancak queer topluluklara göre hikaye bambaşka.
Brooklyn’de yaşayan ve Sapph-Lit adlı bir kitap kulübünü yöneten 26 yaşındaki Nina Haines, “Bu resim tereddütsüz şekilde eşcinsel” diyor ve geline eşlik eden kadınlardan birinin elini tuttuğunu, diğerinin alnını öptüğünü vurgulayarak o dönemde lezbiyen ilişkilerin çoğu zaman gizlendiğini ya da arkadaşlık kisvesi altında yaşandığını belirtiyor.
1890’da ölen Auguste Toulmouche böylece dünyadan ayrılmasından tam 133 yıl sonra sürpriz bir şekilde kadınlara ulaşıyor.