Londra’da yaşayan model Alexsandrah yapay zekayla yaratılan sanal ikiziyle gelirini artırmayı amaçlıyor.
İlk kez 13 yaşındayken modellik teklifi alan ancak kabul etmeyen, sonra neden olmasın diye düşünüp denemeye karar veren Alexsandrah şimdi tam zamanlı model. Ancak yapay zeka sayesinde tam zamanlı kavramı Alexsandrah için yeni bir anlam kazandı.
Alexsandrah yapay zeka kullanılarak yaratılan sanal ikiziyle modellik kariyerindeki geleceğini güvence altına alacağı görüşünde. BBC’ye konuşan model “Yapay zeka versiyonum olması bir tür güvence anlamına geliyor. Bana faydası olacak, çünkü tam anlamıyla benim yapay zeka versiyonum. Elde edeceğim bütün gelir bana kalacak” diyor.
Yapay zeka versiyonuyla çalışıp para kazanabilmenin avantajlarını da ekliyor: “Seyahat etmeye, havaalanlarında koşturmaya gerek yok. Hiçbir şey yapmanıza gerek yok. İnsanlara hayatını yaşama, başka şeyler yapma, aynı anda iki farklı yerde olabilme şansı veriyor.”
Alexsandrah sektörde yapay versiyonuyla çalışan ilk modellerden. Danışmanlık şirketi McKinsey’nin geçen kasımda yayınladığı ankete göre moda sektöründe yöneticilerin yaklaşık dörtte üçü 2024’te yapay zekanın şirketlerinin öncelikleri arasında olduğunu söylüyor.
Alexsandrah’nın sanal versiyonun arkasında 3D modelleme ve yapay zeka ajansı The Diigitals var. Şirket ilk kez 2017’de dünyanın ilk dijital süpermodeli Shudu lansmanıyla gündeme gelmişti. Şimdi Instagramda yaklaşık 250 bin takipçiysiyle sanal influencer Shundu Balenciaga, Lexus, Balmain gibi markaların kampanyalarında yer aldı.
Ancak ajansın kurucu ve CEO’su Cameron Wilson eleştirilerin de hedefi oldu: “Shudu’yu yarattığımda bir beyaz olarak siyah dijital karakter yaratmam konusunda çok fazla yorum almıştım.” Bu geri dönüşler Wilson’ı dijital karakter yaratmanın etik yollarını aramaya itmiş ve Alexsandrah’nın AI versiyonunun yaratılması süreci böyle şekillenmiş.
Şimdi Alexsandrah dijital ikizi bir marka tarafından kampanyaları ya da fotoğraf çekimlerinde kullanıldığında para kazanacak.
Moda sektöründe yapay zeka kullanımına gerçek modelleri işinden etme tehlikesi nedeniyle mesafeli yaklaşanlar da var. Wilson bu yöntemle markalara, dergilere yapay zeka ve gerçek modellerden birlikte yararlanmayı göstermeye çalıştıklarını, yapay zekanın adil kullanımına teşvik ettiklerini anlatıyor.