Güney Kore'de 81 yaşında güzellik yarışmasına katılan kadın torunları yaşında adaylarla ülkenin en güzel kadını olmak için podyuma çıktı. Amacı Miss Universe güzellik yarışmasında ülkesini temsil etmekti; olmadı. Ancak eli de boş dönmedi.

Güzellik yarışmaları günümüzde hiçbir şeye hizmet etmiyorsa bile güzellik kavramının da tartışılmaya açılmasına vesile olması sevindirici. Öyle ya güzellik denen şey göreceli bir kavram, üstelik toplumsal olarak dayatılan bir takım standartların, tektipleştirmelerin ötesine geçmekte hala zorlanıyor. Ancak yarışmalara katılan adaylar, dereceye girenler güzellik kavramının sınırlarını genişletmeye devam ediyor. Çok yakın zamanda ülkemizde düzenlenen yarışmada bunun örneğini yaşadık.

Güney Kore’de düzenlenen Miss Universe South Korea güzellik yarışmasında ise bu yıl 81 yaşındaki bir aday birincilik tacını alıp ülkesini Miss Universe yarışmasında temsil etmek için torunları yaşındaki kadınlarla podyuma çıktı.

Neden mi?

“Çocuklarımı yetiştirdikten ve zorluklardan geçtikten sonra ne istediğinizi bulmanız gerekiyor.” 81 yaşındaki eski sağlık çalışanı Choi Soon-hwa nedenini böyle açıklıyor: “Ne istediğinizi bulduktan sonra bu hayatınızı sürdürme enerjinize dönüşüyor. Pozitif bir tavır yakınmanızı, insanlarla daha sağlıklı ilişkiler kurmanızı sağlıyor. Bu da her anlamda sağlıyor.”

BBC’ye konuşan Choi bir hastanın neden modellik yapmıyorsun demesinden beri yapmak istediği şeyin modellik olduğunu anlatıyor. 72 yaşında modelliğe başlamış. Hastanın bu yorumu yıllar süren ve ailesinin zor günler yaşamasına neden olan finansal sorunlardan sonra modellik yapacak özgüveni vermiş ona.

Aradan geçen yıllarda ülkesinde moda haftalarında podyumda yürümek de dahil modellik kariyerinde ünlü bir sima haline gelse de Güney Kore dışına çıkmak mümkün olmamış.

İlki Choi doğduktan dokuz yıl sonra düzenlenen Miss Universe dünya güzellik yarışması bu yıl 28 üst yaş sınırını kaldırınca bu fırsatı kullanmaya  karar verdi ve Güney Kore’de yarışmaya katıldı. Hayallerimin de ötesinde bir şeydi dediği uluslararası arenada kendi gösterme fırsatını elde etmek istiyordu.

Miss Universe yarışması daha kapsayıcı olmak amacıyla evli kadınların, bekar annelerin ve trans kadınların da yarışmaya katılımına olanak veren bazı düzenlemeler yaptı. Yaş sınırının kaldırılması bunlardan biri.

Choi yarışmaya katılan diğer adaylarla provada…

Diğer adayların kendisini görünce şaşırdığını anlatıyor: “Yaşımı öğrendiklerinde hayranlıklarını dile getirdiler. Senin gibi yaşlanmak istiyoruz dediler.”

Her ne kadar pazartesi düzenlenen yarışmada birincilik tacını kazanıp Miss Universe’e katılma hakkı elde edemese de Choi aradığı uluslararası ilgiye kavuştu. CNN, BBC başta olmak üzere birçok uluslararası basın kuruluşuna haber oldu.

Üstelik yarışmadan eli boş dönmedi, ‘En iyi giyinen’ güzel seçildi. “Yalnızca katılmak bile inanılmaz gurur verici bir deneyimdi” diyor. Kendisinin bundan sonra yarışmaya katılacak ve güzellik normlarına meydan okuyacak çok sayıda yaşlı kadından ilki olması umuyor.

Ve bundan sonra ne olursa olsun en büyük hayranlarının evdeki 23 ve 24 yaşındaki torunları olacağını biliyor.

İdil Bilgen ve güzellik: Tartışmaların en çarpıcı yönü neden torpil iddiaları