Stres vücutta spesifik kokuları olan adrenalin, kortizol gibi hormonları tetikler. Bu koku hassas burunlu hayvanlar tarafından alınabilir. İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden araştırmacılar mama kaplarıyla bir deney yaparak stres kokusunun köpeklerin davranışlarına ve duygu durumuna etkisini test etti.
Deneylerde 18 köpek mama kabı belli bir yere yerleştiğinde içinde her zaman mama olacağını öğrenecek şekilde eğitildi. Diğer bir lokasyona yerleştirilen mama kabı ise boştu.
Köpekler bu iki mama kabı yeri arasındaki farkı öğrendikten sonra dolu kabın olduğu yere daha hızlı gitmeye başladı. Araştırmacılar daha sonra bu iki kabın arasında bir yere yeni bir kap yerleştirerek buna nasıl yaklaşacaklarını test etti.
Köpeklerin rahatlatıcı sesler dinletilen sakin bir insanın salgıladığı kokuyu aldığında yeni kaba daha hızlı ve istekli şekilde gittiği görüldü. Buna karşılık aritmetik testi çözen stresli bir insanın kokusunu aldıklarında hayal kırıklığı beklentisiyle riski azaltmaya çalışarak kaba daha yavaş yaklaştılar.
Araştırmanın başyazarı Dr Nicola Rooney “Köpek sahibi olanlar köpeklerin kendi duygularıyla nasıl aynı tonda olduğunu bilir. Ancak biz burada stres olmuş bir insanın kokusunun bile köpeğin duygu durumunu, ödül algısını ve öğrenme kapasitesini etkilediğini gösterdik” dedi. Araştırmacılar bulgularını stresin insandan köpeğe geçebileceğinin göstergesi olarak değerlendirdi.
Evcil hayvanların insanların duygularına karşı hassasiyet geliştiren şekilde evrimleştiği düşünülüyor. Yüz ifadelerini belli bir ölçüde anlayabiliyor, korku duygusuna ekstra dikkat ederken öfkeden kaçınmaya çalışıyorlar. Köpeklerin korkan insanların kokusuna maruz kaldığında nabızlarının yükseldiği ve stresli davranışlar sergilediğine dair bulgular da var.