Popüler kültürün yakın tarihinde popo takıntısının miladı olarak Kim Kardashian’ın 2014 Paper dergisi kapağını kabul etmek pekala mümkün. Abartılı kum saati silueti “ideal” kadın vücudunun şeklini değiştirdi. Aradan geçen 10 yılda popo büyütme operasyonlarında büyük artış oldu: Uluslararası Plastik Cerrahi Topluluğu’nun verilerine göre 2018’den bu yana yüzde 137.
Şimdi erkekler biz de varız diyor. Fitness başucu kitabı niteliğindeki Men’s Health dergisi erkeklerin popolarını çalıştırdığını ve bunun “ekmeğini yediğini” yazdı. Daily Mail erkeklerde 2024 fitness trendini devasa popolar ilan etti.
Spor giyim ve iç çamaşır markaları da erkeklerde popoyu güzel gösterecek ürünlere yönelik taleplerde artış olduğunu doğruluyor. İngiltere menşeli spor giyim markası Gymshark yöneticilerinden Ashley Wilson “Erkeklerde popo kaslarının daha çok ilgi çekmeye başladığını fark ettik ve bu bölgeyi vurgulama talebini karşılamak için ürünler geliştirdik” diyor. Şekillendirici iç çamaşırların jenerik markası sayılabilecek Spanx de daha dolgun ve şekilli kalçalar vadeden modelinin giderek daha popüler olduğunu belirtiyor.
Kişisel spor eğitmeni Nick Finney erkeklerin popolarını çalıştırmayı öncelik haline getirdiğini doğruluyor. Müşterileri arasında 1999 yılında ‘yılın poposu’ ödülünü alan Robbie Willams ve kalçaları Vanity Fair tarafından ‘kültür ikonu’ ilan edilen Jennifer Lopez de olan Finney “Uzun yıllar boyunca en çok sahip olmak istenen fizik Brad Pitt’inkiydi. Erkek müşteriler karın kaslarına kafayı takmıştı” diyor. Ancak bugünlerde durum farklı: “Artık Pitt’in vücudu fazla cılız kabul ediliyor. Spor salonundaki ortalama bir adam bile ondan daha iyi görünüyor. Giderek daha fazla erkek Channing Tatum’unki gibi vücut istiyor ve ‘gösteriş yapma’ kası olarak popolarını geliştirmeye odaklanıyorlar.”
Güzel popo kıyafetle bile fark ediliyor
Peki erkekleri arkalarına yatırım yapmaya iten motivasyon ne olabilir? Biz, kadınlar mesela; baklavalara sanılan kadar düşkün olmadığımız gerçeği: “Belki de erkekle kadınların karın kaslarından çok güzel bir popoya daha çok dikkat ettiğini fark etti ya da karın kaslarının kıyafetlerin altında görünmediğini ama güzel bir poponun kıyafetle bile fark edilebildiğini…”
Heather Radke ‘Butts: A Backstory’ (Popolar: Arka Planı) kitabında arkamıza olan yaklaşımımızın evriminin izini sürerek kültürel tarihine odaklanıyor. Konunun uzmanı olarak söyledikleri önemli: “Kitap çıktığından beri o kadar çok erkek popolarıyla karmaşık ilişkilerinde bahsetti ki bana… Düz poposu olduğunu düşünenler, pantolonlarını dolduramamaktan yakınanlar ya da fazla büyük olduğunu düşünenler.” Radke bu karmaşık ilişkilerinin kökeninde utanma duygusunun yattığını düşünüyor: “Kadınların vücutları hakkındaki düşüncelerini açıkça söylemesi yaygın bir şey ama erkekler vücutlarını beğenmediği için utanabiliyor ya da bunu üstüne hiç düşünmüyor bile.”
Elbette sosyal medya etkisi
Elbette günümüzdeki hemen her eğilim gibi erkeklerin güzel popoya sahip olmak istemesi de sosyal medyanın etkisinden azade değil. Radke de Instagram etkisine işaret ediyor. Malum erkeklerin meme ucu Instagram’da özgürce dolaşabilirken kadınların meme ucu yasaklı. Bu da Instagram’da çok sayıda popoyla karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Hatta bunun bir adı bile var: Belfie yani popo selfie’si. Kadın ünlüler ve influencerların etkisiyle başlayan bu trendi, sayıları giderek artan erkek kullanıcının da benimsediğini anlatıyor Radke: “Belki de akışkan cinsiyet kavramının yaygınlaşmasıyla birlikte artık erkeklerin feminenlikle ilişkilendirilmiş bir şeyi yani popolarının kot pantolon içinde güzel görünmesini istemesi o kadar da aşırı bulunmuyor.”
Mesele dengeyi bulmak, Kardashian gibi görünmek değil
Vücudunun istediği görünüme kavuşması için herkes spor salonlarında ter dökmek istemiyor olabilir. Bu durumda çoğu zaman estetik ameliyatlar devreye girebiliyor. Beyler de hayallerindeki popoya sahip olmak için plastik cerrahiden faydalanmaya başlamış bile. Guardian’a konuşan Dr. Tijion Esho dolgu enjeksiyonu ya da vücudun başka bölgelerinden alınan yağlarla popo büyütme işlemi yaptıran erkeklerin sayısında ciddi bir artış olduğunu söylüyor. Erkeklerde vücuda yapılan işlemler eskiden ilk 20’de yer alırken geçen yıl itibariyle ilk beşe kadar yükselmiş. Dr. Esho en popüler işlemlerin popo ve karına uygulananlar olduğunu belirtiyor. Artan sayıları erkek rapçi ve sporcuların yaptırdıkları işlemlerle ilgili açıkça konuşmaya başlamasına bağlıyor. Ve elbette yine sosyal medya etkisi: “İnternette dolaşan milyonlarca öncesi/sonrası fotoğrafı erkeklere sonuçların doğal olabileceğini gösteriyor. Doğru yapıldığında erkekler düz ya da sönük popolu gibi hissetmekten kurtuluyor. Burada mesele dengeyi bulmak, Nicki Minaj ya da Kim Kardashian gibi görünmek değil.”
Peki bizde durum ne? Görüş almak için aradığım iki plastik cerrah kendi erkek hastalarında böyle bir eğilim olmadığını söylüyor. Avrupa’da, ABD’deki şekilli, güzel erkek popoları bizde olmayacak mı yani? Yılmıyorum, bizim de gözümüz bayram edecek elbette, umudumu yitirmiyorum. Levent’te muayenehanesi olan plastik cerrah Dr. Gökhan Beyhan’da aradığım cevabı buluyorum: “Erkeklerin estetik cerrahiye artan ilgisiyle paralel olarak popo estetiği isteğiyle başvuran hastalarda da bir atış söz konusu. Erkekler daha maskülen bir vücut isteğiyle bize başvuruyorlar. Liposuction, jinekomasti ve kalça estetiği gibi işlemler yaptırıyorlar.”
Önce dönüp kendi arkanıza bakın
Açıkçası bu yeni eğilimi sonuna kadar destekliyorum. Kadınların üzerinde baskı yaratan ve kendini çirkin hissetmesine yol açabilen gerçek dışı güzellik standartlarıyla mücadelemiz elbette sürecek ancak bu uzun bir yol. Bu esnada bizden yana güzel popo beklentisi içinde olan “Ben kadında popoya bakarım abi” diyen erkeklerin önce bir dönüp kendi arkasına bakması hiç fena olmaz. Çünkü beyler size bir haberim var: Biz de popoya bakıyoruz.