Bir ucu New York'ta sokak ortasında, diğer ucu ise Okyanusun öteki yakasında İrlanda'nın başkenti Dublin'de bir görüntü portalı. İki taraf birbirine bakabiliyor. Ama bazıları bakmakla yetinmedi, pantolonlarını indirip karşı tarafa poposunu gösterdi.

New York Beşinci Cadde’de portal görünümlü bir ekran düşünün. Ekrandaki görüntü Dublin’den… Dublin’de O’Connell caddesinde de aynı ekran var, ekranda New York. 7/24 canlı yayın yapılan bu ekranlar üzerindeki kameralar sayesinde anlık olarak iki şehirdeki insanların birbirini görmesini sağlıyor.

El sallayanlar, karşılıklı dans edenler, gülümseyenler, taş kağıt makas oynayanlar… Hatta evlenme teklif eden bile oldu. Birbirine yaklaşık 5 bin kilometre uzaklıktaki iki şehrin kalbi sayılabilecek noktalara kurulan bu enstalasyon Litvanyalı sanatçı Benediktas Gylys imzası taşıyor.  Başta kulağa pek tatlı, bir o kadar da naif bir fikir gibi gelse de portalın açılışının üstünden bir hafta bile geçmeden öyle olmadığı anlaşıldı.

İki şehir arasındaki etkileşim çoğunlukla pozitif olsa da portalın iki tarafındakiler tatsız görüntülere de şahit oldu. Pantolonunu sıyırıp poposunu gösteren adam, tişörtünü kaldırıp memelerini açan kadının görüntüsü sosyal medyada dolaşıma giren görüntülerden. Bunun neresi tatsız diyenleriniz olabilir. Ancak Dublin tarafında yanan ikiz kulelerin fotoğrafını gösteren biri bile oldu dersek ikna olursunuz sanırım. Portalın önüne geçip burnuna kokain gibi görünen bir toz çeken adam da oldu, portala sürtündüğü için polis tarafından uzaklaştırılan kadın da…

Guardian’a konuşan Suzanne Byrne Dublin’de kurulan portalın yakınında yaşadığını belirterek bu olanlara şaşırmadığın anlattı. “Neden buraya kurdular anlamıyorum. Bu sokaktakilerin hepsi manyak. Özellikle geceleri burası The Purge gibi oluyor” diyerek sokağı korku distopya türündeki filme benzetti.

Kasım ayına kadar açık kalması planlanan portal bakalım daha neler görecek.

2 Nisan 1917’de New York’ta yaşanan olay sanatın anlamını değiştirdi