112 yaşındaki dünyanın en yaşlı erkeğinin hayatını kaybetmesiyle unvanın yeni sahibi 111 yaşındaki İngiliz John Alfred Tinniswood oldu. Uzun yaşamak konusunda görüşü çok net: Ya uzun ya kısa yaşarsın. Bunun için yapabileceğin pek bir şey yok.

31 Mart’ta Japonya’da yaşayan dünyanın en yaşlı erkeği 112 yaşındaki Gisaburo Sonobe’nin hayatını kaybetmesiyle bu unvanın yeni sahibi İngiliz John Alfred Tinniswood oldu. Titanic’in battığı 1912 yılında doğan Tinniswood 111 yaşında. Uzun yaşamının sırrının sadece şans olduğu konusunda ısrarcı: “Ya uzun, ya kısa yaşarsın, bunun için yapabileceğin pek bir şey yok”

Unvanını aldığı Guinness Rekorları’na konuşan Tinniswood dünyanın en yaşlı adamı olmaktan pek etkilenmiş görünmüyor. 2020’de Birleşik Krallık’ın en yaşlı adamı ilan edilen yeni unvanıyla ilgili “Benim için fark eden bir şey yok, her neyse olduğu gibi kabul ediyorum” diyor.

Liverpool’da doğan şimdi Southport’ta bir bakım evinde yaşayan Tinniswood 100 yaşında girdiği 2012 yılından bu yana hayatını kaybettiği 2022 yılına kadar Kraliçe Elizabeth’den doğum günü tebriği kartları almış.

44 yıllık evliliğinin ardından eşini 1986 yılında kaybetmiş. İki dünya savaşını da yaşayan Tinniswood torunlarının çocuklarını da görmüş.

Bu kadar uzun yaşayan bir insanın ne yiyip içtiğini merak ediyorsanız cevabı şöyle: ne verirlerse onu. Özel bir beslenme şekli yok. Yalnızca her cuma İngilizlerin meşhur yemeği fish and chips yani kızarmış balık ve patates: “Çok fazla içerseniz, çok fazla yerseniz ya da çok fazla yürürseniz yani herhangi bir şeyi çok fazla yaparsanız eninde sonunda acısını çekersiniz”.

Tinniswood hala günlük aktivitelerini tek başına yapabiliyor, yatağından kalkabiliyor, radyo dinliyor, haberleri takip ediyor ve para işlerini kendi idare ediyor.