İngiliz The Economist dergisi geleneksel ‘Önümüzdeki Yıl’ kapağını yayımlayarak 2025’e dair öngörülerini paylaştı. Görsel ilk anda kırmızı siyah ağırlıklı renkleriyle dikkat çekiyor. Kırmızı kanın rengi, çatışmayı ve savaşı çağrıştırıyor. Siyahla birlikte otoriter liderlerin sıklıkla kullandığı bir renk. Bu renk tercihi bile önümüzdeki yılın sert geçeceğini gösteriyor.
Bu yıl kapağın, dolayısıyla 2025’te dünyanın merkezinde ABD’de ikinci kez başkan seçilen Donald Trump var. Bu pozisyon Trump’ın önümüzdeki yıl belirleyici bir lider olacağını söylüyor. Küresel ticaret, ekonomi ve jeopolitiğin alt üst olduğu bir dönemde çatışmalar hatta savaşlar da kaçınılmaz.
Nükleer tehdit, radyoaktif risk
Savaş deyince bu kez yalnızca ticaret ve teknoloji savaşlarını değil nükleer silahları ve cephe savaşlarını da göz önüne almak gerekiyor. Nitekim Trump’ın sol üstünde yer alan radyoaktif sembolünü içeren bir göz var. Bu görseli nükleer tehdit, radyoaktif risklerler ve ‘büyük abi’nin izlediği bir dünyayla ilişkilendirmek yanlış olmaz.
Kapaktaki beş lider
Kapakta beş lider var: Merkezde Trump ve dünyanın farklı köşelerine dağılmış Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky. Bu kişiler alacakları kararlar ya da hükmettikleri coğrafyalar itibariyle 2025’te kilit rol oynayacak.
Teknoloji rekabeti kızışıyor
Öncelikle Çin – ABD arasında geçmesi beklenen ekonomik ve teknolojik rekabete dair semboller de kapağın çeşitli bölgelerine serpiştirilmiş. 5G, yapay zeka ve çip teknolojileri özellikle dikkat çekiyor. Çin’in bu alandaki liderliği vurgulanmış. Kırmızı üzerine siyah yazı muhtemelen sansürü temsil ediyor ve bu sembol Rus lider Putin’in yanında kullanılmış.
Kapakta, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dair semboller de var. Kum saati ilkim krizi için zamanın daraldığını, elektrikli aracın pilinin bitmesi bu sektörle ilgili öngörülemezliği vurguluyor
Sağlık: Yeni bir pandemi mi?
Kapakta sağlıkla ilgili sembol olarak iğne kullanılmış. Bu yeni bir pandemi işareti mi yoksa kanser aşısı gibi büyük sağlık buluşlarının müjdecisi mi? Öngörülerin genel olarak ürkütücü olduğu düşünülürse bunu yeni bir sağlık krizi olarak yorumlamak mümkün.
Jane Austen’ın bu tabloda ne işi var?
Kürenin altında 19. yüzyılda yaşayan ve kadın erkek ilişkilerini anlatan romanlarıyla bilinen Jane Austen var. Austen gibi figürler, kadının gücünü, dijital kültürün dünyayı ele geçirdiği bir dönemde dünyanın ve etkisini temsil edebilir. Bu, feminist hareketlere veya toplumsal cinsiyet tartışmalarına bir gönderme olabilir.
The Economist’ten yılın ‘o’ kapağı: 2024’te bizi neler bekliyor