Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine dayanarak hazırladığı raporda eğitim dışındaki çocuk sayısın 2023-24 yılında yüzde 38,4 arttığını, bir sebebin de erkek çocukların hane dışı işlerde çalıştırılması olduğunu yazdı.

Akılcı ve veriye dayalı politikalar geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 2003’te Prof. Dr. Üstün Ergüder ve Prof. Dr. Tosun Terzioğlu tarafından kurulan Eğitim Reformu Girişimi (ERG) 2023-24 eğitim öğretim yılı örgün eğitim istatistiklerine dair bir rapor yayımladı.

Her çocuğun kaliteli eğitime erişiminin güvence altına alınmasını hedefleyen kuruluşunun Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine dayanarak yaptığı incelemenin en çarpıcı sonucu eğitim dışındaki çocuk sayısının yüzde 38,4 oranında artarak 612 bin 814’e yükselmiş olması. Bir önceki yıl 442 bin 643 çocuk eğitimin dışındaydı.

Rapor erkek çocukların hane dışında gelir getiren işlerde çalışmasının ve kız çocukların erken evlilik yapmasının ya da ev içi sorumlulukları yerine getirmesinin eğitimi bırakmada etkili olduğunu belirtti, gerekçe olarak ekonomik krizi gösterdi.

Ekonomik krizle ilgili iki gösterge daha var. Biri eğitimden kopuş yaşının yasal olarak çalışılabilecek en erken yaş olan 15’te artması. İkincisi okullaşma oranlarında erkek çocukların gerilemesi. Bu fark bazı bölgelerde yüzde 10’a yaklaşacak kadar büyük.

Öğrenci ve derslik sayısı azaldı, öğretmen sayısı arttı

Öğrenci sayısı bir önceki yıla göre azalırken öğretmen sayısı arttı. Bu artışın büyük bir kısmı sözleşmeli öğretmenlerden kaynaklanıyor. 2022-23 döneminde yapılan düzenlemelerle 5 bin 182 olan sözleşmeli öğretmen sayısı bir sonraki yıl 44 bin 421’e yükseldi.

2023-24 döneminde toplam derslik sayısı da yüzde 1,2 oranında azaldı. Ortaöğretimde derslik sayısındaki düşüş daha belirgin, bu da eğitimde fiziki kapasite sorunlarını artırdı. Ayrıca 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası afet bölgelerinde derslik ihtiyacının artmasına rağmen bu ihtiyacın karşılanamadığı ortaya çıktı.

Çocuk yoksulluğuna kaynak lazım

Son olarak raporda eğitim politikalarının çocuk yoksulluğuna odaklanarak daha fazla kaynak ayırması gerektiği belirtildi. Eğitimde eşitliği sağlamak için ekonomik müdahalelerin artırılması gerektiği vurgulandı.